IMF'den kritik Orta Doğu uyarısı

IMF Sözcüsü Julie Kozack, Orta Doğu'daki çatışmaların belirsizliği artırdığını, bölge ve ötesi için önemli ekonomik sonuçları olabileceğini ifade etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 20:10
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 20:36
IMF'den kritik Orta Doğu uyarısı
AA
Kaynak AA

Küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında Orta Doğu ve diğer bölgelerdeki çatışmaların sona ermesi çağrısını yineledi. Özellikle Orta Doğu’daki çatışmaların son dönemde yoğunlaştığını belirten Kozack, bu gelişmeleri büyük bir endişeyle izlediklerini ifade etti.

Ekonomik etkiler henüz net değil

Kozack, bölgedeki çatışmaların tırmanma riskine dikkat çekerek, bunun sadece bölgeyi değil, küresel ekonomiyi de etkileyebileceğini söyledi. "Çatışmaların ekonomik sonuçlarını değerlendirmek için henüz erken, ancak ekonominin bu çatışmaların merkezinde yer aldığını biliyoruz," diyen Kozack, gelecekteki ekonomik etkilerin önemli olabileceğini vurguladı.

Bölgedeki çatışmaların ekonomik zararları

Kozack, özellikle Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve İsrail'in çatışmalardan ağır şekilde etkilendiğini belirtti. Yaklaşık bir yıldır devam eden bu çatışmaların Batı Şeria ve Gazze ekonomilerinde yıkıcı etkiler yarattığını söyledi. Gazze'deki sivil halkın ise kötü sosyoekonomik koşullarla, insani krizle ve yetersiz yardım dağıtımıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Batı Şeria ve Lübnan’da durum kötüleşiyor

Batı Şeria'da ekonomik beklentilerin daha da kötüleştiğini belirten Kozack, bu yılın ilk yarısında bölgenin gayrisafi yurt içi hasılasında (GSYH) yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığını aktardı. Ayrıca, yoğunlaşan çatışmaların Lübnan'daki kırılgan makroekonomik durumu daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

İsrail'de ekonomik daralma

İsrail ekonomisi de çatışmalardan etkilendi. Kozack, geçen yılın son çeyreğinde İsrail’in GSYH’sinin yaklaşık yüzde 20 daraldığını, ancak bu yılın ilk yarısında kısmi bir toparlanma görüldüğünü belirtti. Bölge ekonomileriyle ilgili daha ayrıntılı projeksiyonların ise IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları’nda yayımlanacağını söyledi.

ABD ekonomisi ve FED Politikaları

ABD ekonomisine de değinen Kozack, enflasyonun ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikaları sayesinde düştüğünü kaydetti. Enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini belirten Kozack, Fed’in çekirdek tüketim harcamaları fiyat endeksinin bu yılın sonunda yüzde 2,5’e, gelecek yılın ortalarında ise yüzde 2’ye ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Japonya Merkez Bankasına tavsiyeler

Japonya Merkez Bankasının (BoJ) para politikalarını normalleştirmeye yönelik adımlar attığını belirten Kozack, enflasyon hedeflerine ulaşılması için BoJ’nin veri odaklı bir yaklaşımı sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa