Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam belli oldu

Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla 2025 yılı Ocak ayında memur ve emeklilere yapılacak zam oranı şekillendi. İşte detaylar...

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 21:07
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 21:27
Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam belli oldu
CS
Canan Salman Muhabir

Ocak 2025'te yapılacak memur ve emekli maaşı zamlarıyla ilgili en önemli belirleyici olan enflasyon verileri açıklanmaya başladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) paylaştığı verilere göre temmuz, ağustos ve eylül aylarına ait enflasyon oranları, maaş artışlarının hesaplanmasında kullanılacak. Peki, şu ana kadar açıklanan verilere göre memur ve emekli maaşlarında ne kadarlık bir artış bekleniyor? İşte detaylar...

2025 Ocak zammı için 3 aylık veriler belli oldu

Memur ve emekli maaşlarının Ocak 2025'te yeniden artması için belirleyici olan enflasyon oranlarının ilk üç aylık kısmı açıklandı. TÜİK'in temmuz ayında yüzde 3,32, ağustos ayında yüzde 2,47 ve eylül ayında yüzde 2,97 olarak açıkladığı enflasyon oranları, üç aylık toplamda yüzde 8,92'lik bir enflasyon farkını işaret ediyor. Ancak nihai zam oranları, ekim, kasım ve aralık aylarına ait enflasyon verilerinin de açıklanmasının ardından kesinleşecek.

Memur zammı için fark henüz oluşmadı

Memurlar için toplu sözleşme gereği 2024'ün ikinci yarısında geçerli olan yüzde 10'luk zam oranı, şu ana kadar açıklanan üç aylık enflasyon verileri göz önüne alındığında henüz aşılmadı. Bu nedenle, memur maaşlarında şu an için ek bir enflasyon farkı oluşmadı. Ancak ekim, kasım ve aralık aylarına ait enflasyon verileri açıklandığında, bu fark netleşecek ve toplu sözleşme zammıyla birlikte memurların Ocak 2025'te alacakları zam oranı kesinleşmiş olacak.

Emekliler için zam hesaplaması

Türkiye'deki 16 milyon emeklinin maaşları, her yıl ocak ve temmuz aylarında, bir önceki 6 aylık enflasyon oranları doğrultusunda yeniden belirleniyor. Özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yılın ikinci yarısına dair enflasyon oranlarıyla belirlenecek zam oranlarını yakından takip ediyor. Temmuz ayında emeklilere yapılan yüzde 24,73'lük zam sonrası en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseltilmişti. Ocak 2025'te yapılacak zam oranı ise 6 aylık enflasyon farkına göre hesaplanacak.

Dul ve yetim maaşlarında artış

Emeklilere yapılan zam, dul ve yetim maaşlarına da yansıyor. En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye çıkarılmasıyla, dul ve yetim maaşları da hisselerine göre yeniden düzenlendi. Buna göre:

Hissesi yüzde 75 olan dul ve yetimlerin maaşı 9 bin 375 TL'ye,

Hissesi yüzde 50 olan dul ve yetimlerin maaşı 6 bin 250 TL'ye,

Hissesi yüzde 25 olan dul ve yetimlerin maaşı 3 bin 125 TL'ye yükseldi.

Eğer dul ve yetimlerin aldıkları maaş, hisseleri oranında belirlenen bu rakamlardan yüksekse, kendilerine yüksek olan ödeme yapılmaya devam edilecek.

3 aylık enflasyon oranına göre emekli maaşları

Şu ana kadar açıklanan üç aylık enflasyon oranına göre, Ocak 2025'te yapılacak zamlarla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları da yeniden hesaplanacak. Henüz nihai zam oranı belirlenmiş olmasa da, mevcut verilere göre Ocak 2025'te emekli maaşlarında önemli bir artış yapılacağı kesinleşmiş durumda. Ancak zam oranı ekim, kasım ve aralık ayı enflasyon verilerinin ardından netleşecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa