Hizbullah: " Lübnan'ın güneyinde 17 İsrail askerini öldürdük"

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki yaşanan çatışmalarda 17 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyururken İsrail Ordusu bilgiyi doğrulamadı.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 01:07
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 01:12
Hizbullah: '' Lübnan'ın güneyinde 17 İsrail askerini öldürdük''
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Lübnan’ın güneyinde Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki çatışmalar devam ederken, Hizbullah 17 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, güvenilir saha kaynaklarına dayandırılan bu bilginin, Hizbullah'ın operasyon odası tarafından aktarıldığı ifade edildi.  Bu iddiayı doğrulamayan İsrail ordusu ise 30 Eylül’den bu yana devam eden çatışmalarda 9 askerinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah’a yönelik sınırlı ve yoğun kara operasyonlarına 30 Eylül’de başlamıştı. 

Bu operasyonlar sırasında Hizbullah'ın altyapısına yönelik hedefler vurulmuş ve sınır hattında çatışmalar artmıştı.

İsrail'in Lübnan'daki saldırılarının bilançosu ağırlaşıyor

İsrail’in Lübnan’da şiddetlenen saldırıları, özellikle 17 Eylül'den bu yana yoğunlaşmış durumda. Lübnan hükümetinin verilerine göre, Hizbullah'ın iletişim ağlarına yönelik saldırıların başladığı tarihten itibaren, İsrail bombardımanlarında 1374 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında 104 çocuk ve 194 kadın bulunuyor.

İsrail ordusu, 17-18 Eylül tarihlerinde Hizbullah’ın kullandığı telsiz ve çağrı cihazlarını hedef alarak patlattı. 23 Eylül’de ise Lübnan’ın güney bölgeleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılar, Lübnan’ın birçok kentinde ağır yıkıma neden oldu ve sivillerin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Beyrut’a hava saldırıları sürüyor

İsrail’in gerçekleştirdiği bombardımanlar, Lübnan’ın başkenti Beyrut’u da hedef aldı. İsrail ordusunun 27 Eylül’de gerçekleştirdiği bu hava saldırılarında, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın hayatını kaybettiği bildirildi. Nasrallah’ın ölümü, Hizbullah’ın direniş stratejisinde önemli bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor.

Yerinden edilenler ve göç dalgası

İsrail bombardımanı sonucunda Lübnan’da büyük bir göç dalgası başladı. Güney Lübnan’dan başkent Beyrut’a ve kuzey bölgelere doğru devam eden bu göç, yüz binlerce insanı etkiledi. Ayrıca, on binlerce kişi Lübnan’ı terk ederek Suriye’ye kaçtı. Ülke içerisindeki yer değiştirmeler ve sivil kayıplar, Lübnan’daki insani krizi derinleştiriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa