ABD'de liman işçilerinin grevi geçici anlaşmayla son buldu

ABD'nin doğusunda ve güneyindeki limanlarda çalışan işçilerin grevi üçüncü günde son buldu... İşte yaşananlar ve detaylar...

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 04:50
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 04:50
ABD'de liman işçilerinin grevi geçici anlaşmayla son buldu
EP
Esra Polat Editör

ABD'nin doğu ve güneyindeki limanlarda çalışan işçilerin başlattığı grev, sendika ile işverenler arasında ücret konusunda geçici bir anlaşmaya varılmasıyla üçüncü gününde sona erdi.

Grevin Sonu ve Geçici Anlaşma

Ülkenin doğu yakasında çalışan yaklaşık 45 bin işçiyi temsil eden Uluslararası Liman İşçileri Sendikası (ILA) ve işverenleri temsil eden Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı (USMX) tarafından yapılan ortak açıklamada, tarafların ücretler konusunda geçici bir anlaşmaya vardıkları duyuruldu.

Açıklamada, mevcut sözleşmenin 15 Ocak 2025'e kadar uzatılacağı ve çözülmemiş konuların müzakere edilmesi için tarafların pazarlık masasına geri döneceği belirtildi. Bu süre zarfında limanlardaki tüm işlerin yeniden başlayacağı ifade edildi.

Ücret Artışı ve Anlaşmanın Detayları

ABD basınında yer alan bilgilere göre, geçici anlaşma, 6 yıl boyunca işçilere yaklaşık yüzde 61,5 oranında bir ücret artışını öngörüyor. Bu oran, işçiler tarafından talep edilen yüzde 77'lik artıştan düşük, ancak işverenlerin başlangıçta sunduğu yüzde 50'lik teklifin üzerinde.

Biden'ın Açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ILA ve USMX'in anlaşmaya vararak liman operasyonlarının yeniden başlamasını sağladıkları için tarafları tebrik etti. Biden, "Bugün rekor ücret ve kolektif pazarlık sürecinin uzatılması konusunda varılan geçici anlaşma, güçlü bir sözleşmeye doğru kritik bir ilerlemeyi temsil ediyor." ifadelerini kullandı.

Grevin Arka Planı

İşçiler, maaş artışı ve limanlardaki otomasyon gibi konularda işverenlerle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle salı günü greve başlamıştı. İşçiler 6 yıllık dönemde yüzde 77 oranında bir ücret artışı talep ederken, işverenler bu oranı yüzde 50 ile sınırlı tutmak istemişti.

1977'den bu yana ilk kez gerçekleşen grev, Maine'den Texas'a kadar 36 limana yansıyarak sevkiyatları olumsuz etkiledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa