TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan para politikasıyla ilgili açıklamalar

TCMB Başkanı Fatih Karahan, kur garantisi ve Kur Korumalı Mevduat sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 08:30
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 08:30
TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan para politikasıyla ilgili açıklamalar
EP
Esra Polat Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, komisyon üyeleriyle gerçekleştirdiği sunumun ardından, Merkez Bankası rezervleri, Türk Lirasına olan talep ve ekonomik politikalar hakkında soruları yanıtladı. Karahan, Nisan ayından bu yana Türk Lirasına olan talebin arttığını ve bu süreçte yaklaşık 100 milyar dolarlık bir pozisyon değişimi yaşandığını belirtti. Bu pozisyon değişiminin yüzde 80'inin yurt içinden, kalan yüzde 20'sinin ise dışardan gelen sermayeden kaynaklandığını ifade eden Karahan, rezerv biriktirme sürecinin devam ettiğini söyledi.

Rezervlerde Büyüme ve Güven Artışı

Merkez Bankası rezervlerinin uluslararası yeterlilik düzeylerine ulaşması gerektiğini vurgulayan Karahan, piyasa şartlarına uygun şekilde rezerv biriktirmenin süreceğini belirtti. Güvenin artmasıyla birlikte hem yurt içinden hem de yurt dışından Türk Lirasına olan talebin artığını kaydeden Karahan, bu dönemde rezervlerde önemli bir pozitif değişim yaşandığını söyledi.

Kur Garantisi Verilmeyeceği Açıklandı

Karahan, Türkiye’ye gelen sıcak para ve “carry trade” kavramı hakkında da açıklamalarda bulundu. Yabancı yatırımcıların kazancının kur hareketine bağlı olduğunu ifade eden Karahan, Merkez Bankası'nın herhangi bir şekilde kur garantisi vermesinin mümkün olmadığını vurguladı. Swap bakiyelerinin ise toplam rezervler yanında küçük kaldığını belirtti.

KKM Bakiyesinin Azalması Gerekiyor

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine de değinen Karahan, KKM bakiyesinin hemen kapatılmasının şu anda doğru olmadığını ve sürecin bir süre daha devam edeceğini söyledi. Bu süreçte bakiyenin azalmasının beklendiğini ifade eden Karahan, KKM’nin şeffaf bir şekilde yönetildiğini ve yıl sonunda kar zarar hesaplarının açıklanacağını belirtti.

Merkez Bankası’nın temel hedefinin fiyat istikrarı olduğunu vurgulayan Karahan, kurumun bağımsız ve liyakate dayalı atamalarla yönetildiğinin altını çizdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa