Eylül ayı zam şampiyonu yumurta oldu

Enflasyon verilerinin açıklanması sonrası en fazla artış yumurta da yaşandı. Eylül ayında yumurta zam şampiyonu oldu.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 10:27
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 11:28
Eylül ayı zam şampiyonu yumurta oldu
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Türkiye İstatistik Kurumu eylül ayı enflasyon verilerini paylaştı. Eylül'de  enflasyon aylık 2,97yüzde, yıllık 49,38 olarak gerçekleşti.

Ana harcama gruplarında yıllık en yüksek artış yüzde 97,87 ile konutta olurken gıda da artış yaşayan ürünlerin başında yumurta yer aldı.

Eylül ayında en fazla zamlanan temel gıda ürünü olan yumurta, yüzde 34,25 ile zam şampiyonu oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerindeki fiyat artış oranlarının hem aylık hem de yıllık bazda aynı seviyede olmasının dikkat çekmesiyle ilginç bir hale geldi. 

Ocak ayında marketlerde yumurta fiyatı 4 lira civarındayken, Mayıs ayında 2,60 liraya düşmesi, üreticilerin maliyet baskısı altında kalmasına yol açtı. Bu baskı sonucunda bazı üreticiler yumurta üretimini durdurup, kesim yoluna başvurdu.

Eylül 2024'te yumurta fiyatı tekrar yükselerek 4,83 lira seviyesine sıçradı. Yılın ilk yarısında, yumurta fiyatlarındaki bu dalgalanma hem üreticilerin maliyetleri hem de arz-talep dengesizlikleriyle ilişkilendiriliyor. 

Aynı zamanda, 2023 Temmuz'da 1 milyar 683 milyon adet olan tavuk yumurtası üretimi, 2024 Temmuz ayında artarak 1 milyar 706 milyon adede ulaştı. Ocak-Temmuz döneminde üretim yüzde 5,2 artmış olsa da, bu artış fiyat istikrarını sağlamakta yeterli olmamış gibi görünüyor.


Üreticiler açısından maliyet baskıları, özellikle yem fiyatları ve enerji maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle devam ediyor. Bu durum, tüketici fiyatlarına doğrudan yansıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa