Uzmandan çocuklar için uyarı: Alerjide erken tedavi önemli!

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müge Toyran, çocuklar için alerjide erken tedavinin önemli olduğuna dikkat çekti.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 10:52
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 12:08
Uzmandan çocuklar için uyarı: Alerjide erken tedavi önemli!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Müge Toyran, çocuklar için alerjide erken tedavinin önemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Toyran, alerjik hastalıklara erken müdahale edilmesinin çocukların yaşam kalitesini artırarak okul performanslarına ve sosyal ilişkilerine olumlu yansıdığını belirtti.

"Alerjik çocuklar, sonbahar aylarını zor geçiriyor"

Sonbahar aylarında polenlerin ve mantar sporlarının artışı nedeniyle alerjik çocukların bu dönemi zor geçirdiğini vurgulayan Toyran, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Sonbahar mevsiminde yabani ot polenlerinin yayılması ve mantar sporlarının artışı, çocuklarda burun akıntısı, hapşırma, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik reaksiyonların sıklaşmasına neden oluyor.

"Hava kirliliği ve sigara dumanı gibi faktörler alerjiyi tetikliyor"

Alerjik nezlesi olan çocuklarda kaşıntı, tıkanıklık ve burun akıntısı gibi şikâyetler ile sık sık karşılaşıldığını ifade eden Toyran, astımı olan çocuklarda ise göğüs ağrısı, hışıltılı solunum ve öksürük gibi semptomların egzersizle veya alerjenlerle temasta daha da artabileceğini vurguladı.

Toyran, alerjik egzaması olan çocukların sonbahar aylarında cilt kuruluğu ve kaşıntı gibi belirtilerde artış yaşayabileceğini kaydederek mantar sporlarına duyarlılığı olan çocuklarda da şikayetlerin arttığını ifade etti. Toyran, aynı zamanda alerjik hastalıkların tetikleyicileri arasında hava kirliliği, sigara dumanı ve soğuk hava gibi faktörlerin yer aldığını belirtti.

"Alerjik hastalıkların tedavi süreci özel olarak planlanmalı"

Alerjik hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin bireye özel olarak planlanmasının önemine dikkat çeken Toyran, bu hastalıklarda dönemsel değişikliklerin yaşanabileceğini ve ilaç dozlarının buna göre ayarlanması gerektiğini ifade etti.

"Çamaşırlar ev içinde kurutulmamalı"

Toyran, ayrıca ev içindeki nemin kontrol edilmesinin alerji belirtilerini hafifletmek açısından önemli olduğunu, evde nemi azaltacak önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Toyran'a göre; polen ve mantar sporlarına karşı alınacak önlemler arasında evin havalandırılmasına dikkat edilmesi, çamaşırların ev içinde kurutulmaması ve nemin biriktiği alanların tamir edilmesi yer alıyor.

Son olarak Toyran, alerji tedavisine erken başlamanın çocuğun genel sağlığı, okul hayatı ve sosyal ilişkileri üzerinde olumlu etkileri olacağını ve tedavinin yakından izlenerek çocuğun ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa