Maliye, 36 ilde düğmeye bastı: Kuyumcular yakın takibe alındı!

GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) ekipleri, kayıt dışılık ile mücadele kapsamında şu ana kadar 36 ilde 500'den fazla kuyumcuyu denetledi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 13:01
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 13:50
Maliye, 36 ilde düğmeye bastı: Kuyumcular yakın takibe alındı!
AA
Kaynak AA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kuyumculuk sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırarak kayıt dışı işlemlerle mücadeleyi hızlandırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "ortalama bir kuyumcu tarafından beyan edilen vergi matrahının 16.046 TL olduğunu" dile getirdiği açıklamasından sonra başlatılan bu denetimler ile kuyumcuların vergilendirme süreçleri detaylı şekilde inceleniyor.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan denetimlerde, temmuz ayında dokuz büyükşehirdeki kuyumcu işletmelerine yönelik fiili envanter kontrolleri yapılmıştı. Bu kapsamda vergi müfettişleri ve GİB'e (Gelir İdaresi Başkanlığı) bağlı gelir uzmanları, denetimlerin kapsamını genişletti.

500'den fazla kuyumcu mercek altında

Şu anda 36 ildeki 500'den fazla kuyumcu işletmesi mercek altına alınmış durumda. Denetimlerde kuyumcuların gerçek stokları sayılırken, değerli taş ve faturasız altın alım-satımı gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, ödemelerin şirkete ait olmayan hesaplar üzerinden yapılıp yapılmadığı gibi konular ayrıntılı olarak inceleniyor.

Ayrıca, faturalardaki gramaj bilgilerinin doğruluğu ve yetkisiz döviz alım-satımı yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor. Bunun yanı sıra söz konusu kuyumcularda başkalarına ait POS cihazlarının bulunup bulunmadığına bakılıyor.

Bakandan "vergide adalet" vurgusu

Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılıklarını vurgulayarak vergide adalet ilkesi gereği, büyük kazanç elde ettiği halde düşük gelir beyan eden mükelleflerin yakından izlendiğini dile getirdi. Şimşek, dürüst mükelleflerin her zaman yanlarında olduklarını ve vergi adaletini sağlamak için çalışmalara aralıksız devam edeceklerini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa