Alper Gezeravcı, TEKNOFEST'te F-16'yla gösteri uçuşu yaptı

Türkiye'nin uzaya giden ilk astronotu Alper Gezeravcı, TEKNOFEST Adana'da F-16 savaş uçağıyla gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 16:53
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 17:42
DHA
Kaynak DHA

Türk Hava Kuvvetleri'nde askerî pilot olarak görev yapan, “Türkiye’nin uzaya çıkan ilk astronotu” unvanına sahip Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyesi Alper Gezeravcı, Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te F-16 ile gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Dünyanın en iyi savaş uçağı pilotlarından biri olan Alper Gezeravcı’nın gösteri performansı, TEKNOFEST katılımcılarından büyük beğeni aldı.

Alper Gezeravcı kimdir?

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 1979 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim hayatına İstanbul Hava Harp Okulu’nda elektronik mühendisliği bölümünde başladı ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunan Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı.

Gezeravcı, eğitimini tamamladıktan sonra Türk Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak görev yaparak birçok savaş uçağında uçuşlar gerçekleştirdi. T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16 gibi uçaklarda görev aldı. 2024 yılı Ocak ayında, NASA ve SpaceX'in ortak düzenlediği Ax-3 misyonu kapsamında uzaya çıkarak, Türkiye’nin ilk astronotu unvanını kazandı. Bu görevde uluslararası bir ekip ile birlikte 14 gün boyunca mikro yer çekimi ortamında bilimsel deneyler yürüttü.

Alper Gezeravcı, uzay misyonu boyunca Türk bayrağını temsil etmesiyle Türk bilim ve uzay tarihi için önemli bir kilometre taşı oldu. Görevinde ayrıca Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında yer alan bilimsel deneyler gerçekleştirildi. Bu görev, hem Türkiye'nin uzay araştırmalarına katkı sağlamayı hem de genç nesillere ilham vermeyi hedefliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa