AB'den karar çıktı: Futbolda transfere yeni kurallar gelebilir

Eski futbolcu Lassana Diarra'nın açtığı dava hakkında AB Adalet Divanı'ndan karar çıktı. FIFA'nın transfer kurallarının değişebileceği kaydedildi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 17:39
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 18:06
AB'den karar çıktı: Futbolda transfere yeni kurallar gelebilir
Hakan Öksüz Editör

Avrupa Birliği Adalet Divanı, eski Fransız futbolcu Lassana Diarra'nın açtığı dava ile ilgili önemli bir karar verdi. 

Serbest dolaşım ilkeleri ihlal ediliyor

Merkezi Lüksemburg'da bulunan Avrupa Birliği Adalet Divanı, FIFA'nın transfer düzenlemelerinin AB'nin serbest dolaşım ilkelerinin ihlali anlamına geldiğini bildirdi. 

Mahkeme, FIFA'nın mevcut kurallarının, profesyonel futbolcuların kariyerlerini geliştirmek ve başka kulüplerde oynamak için serbest dolaşım hakkını kısıtladığını vurguladı.

Oyuncu ve kulüp tazminat sorumluluğu

Mahkemenin açıklamasına göre, FIFA’nın Oyuncu Statüsü ve Transferleri Düzenlemeleri'ne göre, bir futbolcunun haklı bir gerekçe göstermeksizin sözleşmesini feshetmesi durumunda, oyuncu ve yeni kulübü müşterek sorumlulukla feshettiği kulübe tazminat ödemek zorunda kalıyor.

Bosman kararı nedir?

1995 yılında alınan Bosman Kararları, Avrupa futbolunda devrim niteliğinde değişiklikler getiren bir Avrupa Adalet Divanı kararına dayanıyor. 

Karar, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında işçilerin serbest dolaşımını güvence altına alırken, özellikle futbol sektöründe yabancı oyuncu sınırlamasını ortadan kaldırdı. Bu sayede futbolcular, sözleşmeleri bittiğinde bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe transfer olabilme hakkına sahip oldular.

Jean-Marc Bosman'ın hukuk mücadelesi

Bosman Kararı, adını Belçika'nın Liege takımında forma giyen Jean-Marc Bosman'dan alıyor. Bosman, başka bir takıma transfer olmasına engel olarak görülen bonservis bedeli sorunu nedeniyle hukuki bir mücadele başlatmış ve bu davayı kazanarak Avrupa futbolunun transfer sisteminde büyük bir değişikliğe yol açmıştır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa