BM: Lübnan'dan 235 bin kişi Suriye'ye geçti

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılar sonucu yaklaşık 235 bin kişinin Suriye'ye göç ettiğini açıkladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 20:46
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 21:03
BM: Lübnan'dan 235 bin kişi Suriye'ye geçti
AA
Kaynak AA

Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Lübnan Ofisi Başkanı Mathieu Luciano, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının artmasıyla yaklaşık 235 bin kişinin Suriye'ye geçtiğini açıkladı. Göç hareketinin, bölgede artan güvenlik endişeleri ve derinleşen insani kriz nedeniyle hızlandığı belirtildi.

Luciano, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında çevrim içi olarak yaptığı açıklamada, 23 Eylül ile 3 Ekim tarihleri arasında 235 bin kişinin kara yoluyla Lübnan’dan Suriye'ye geçtiğini bildirdi. Bu göçmenlerin 152 bininin Suriyeli, 82 bininin ise Lübnanlı olduğu kaydedildi. Ayrıca aynı dönemde, 50 bin kişi Beyrut Havalimanı'nı kullanarak Lübnan'ı terk ederken, 1060 kişinin deniz yoluyla ülkeden ayrıldığı ifade edildi.

İsrail'in Lübnan'daki saldırılarında 1411 kişi hayatını kaybetti

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar, 8 Ekim 2023'ten bu yana yoğun bir şekilde devam ediyor. İsrail ordusu, 23 Eylül'den itibaren Lübnan'ın güney şehirlerine, Bekaa ve Baalbek bölgelerine yönelik yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarının açıklamalarına göre, Hizbullah'a ait iletişim cihazlarının hedef alındığı 17 Eylül'den bu yana saldırılar sonucu 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplamda 1411 kişi yaşamını yitirdi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın da 27 Eylül'de Beyrut’a yönelik bir hava saldırısında hayatını kaybettiği öne sürüldü. Bu gelişmelerin ardından Hizbullah, İsrail’e roket ve füze saldırılarıyla karşılık verdi. İsrail tarafından yapılan açıklamalara göre, bu saldırılarda büyük bir hasar meydana gelmedi, ancak çoğunlukla ordu üsleri hedef alındı.

Göç dalgası ve bölgedeki kriz

İsrail'in yoğun bombardımanı nedeniyle Lübnan genelinde büyük bir iç göç yaşandı. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut ve kuzeyine doğru kitlesel göçler sürerken, aynı zamanda on binlerce kişi Suriye'ye sığındı. BM yetkilileri, bölgedeki insani krizin giderek derinleştiğini vurguladı ve acil yardım çağrısında bulundu.

Bölgedeki güvenlik endişeleri ve artan insani ihtiyaçlar göz önüne alındığında, uluslararası toplumdan yardım talepleri de artmaya devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa