Rusya, Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarıyor

Rusya, sürpriz bir şekilde 21 yıl sonra Taliban’ı terör örgütleri listesinden çıkarmaya hazırlanıyor.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 21:53
GÜNCELLEME
04 Ekim 2024 22:13
Rusya, Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarıyor
CS
Canan Salman Muhabir

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Taliban’ın 2003 yılından beri bulunduğu terör örgütleri listesinden çıkarılması için önemli adımlar atılıyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla şekillenen kararın çok yakında resmi olarak duyurulması bekleniyor.

Putin'den önemli diplomatik adım

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov, kararın uygulanması için halen bazı resmi işlemlerin tamamlanması gerektiğini, ancak sürecin yakın zamanda sonuçlanacağını belirtti. Taliban, 2003 yılında Rusya tarafından terör örgütü ilan edilmişti. Ancak ABD'nin Afganistan'dan çekildiği 2021 yılından itibaren, Moskova ile Taliban arasındaki ilişkilerde gözle görülür bir iyileşme sağlandı.

Taliban’la artan işbirliği

Putin, daha önce yaptığı açıklamalarda Taliban'ı "terörle mücadelede müttefik" olarak tanımlamış ve Taliban’ın Afganistan'da istikrarı sağlama noktasında önemli bir role sahip olduğunu vurgulamıştı. Temmuz ayında Kazakistan’da konuşan Putin, Taliban yönetiminin ülkede istikrarı koruma çabalarını desteklediklerini belirtti.

Lavrov’dan yaptırım çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afganistan konusunda Moskova’da düzenlenen diyalog toplantısında Batılı ülkeleri, Afganistan’a yönelik yaptırımları kaldırmaya çağırdı. 

Lavrov, Afganistan’ın ekonomik olarak toparlanması ve yeniden inşasına yardımcı olabilmek için bu yaptırımların kaldırılmasının şart olduğunu vurguladı.

Toplantıda Taliban rejiminin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki de "onur konuğu" olarak yer aldı. Toplantıya Çin, İran ve Hindistan gibi önemli bölge ülkelerinin temsilcileri de katıldı. Lavrov, Batı ülkelerine seslenerek Afganistan üzerindeki ekonomik baskıların hafifletilmesinin, ülkenin istikrarı için hayati bir önem taşıdığını söyledi.

Afganistan’da derinleşen ekonomik kriz

Afganistan, ABD’nin 2021’de çekilmesinden sonra büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldı. Dış yardımlara bağımlı olan ülke, Taliban’ın yönetimi devralmasının ardından uluslararası yardımların kesilmesiyle birlikte derin bir ekonomik çöküş yaşadı. Pek çok Batı ülkesi, Taliban'ı resmen tanımamış olsa da Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkeler Taliban’ın atadığı büyükelçileri kabul eden ilk devletler oldu.

Rusya’nın Taliban ile ilişkilerini daha da güçlendirme ve bu örgütü resmen terör listelerinden çıkarma yolunda ilerlemesi, Afganistan’daki mevcut politik durumu daha da karmaşık hale getirebilir. Bu karar bölgedeki Taliban'ın, diğer ülkelerle olan diplomatik ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısını da aralayabilir.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa