İrlanda, İsrail'e "Lübnan'daki birliklerimi geri çekmiyorum" dedi

İrlanda, İsrail'in Lübnan'da Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) bünyesindeki askerlerini çekme isteğini geri çevirdi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
04 Ekim 2024 23:58
GÜNCELLEME
05 Ekim 2024 00:40
İrlanda, İsrail'e ''Lübnan'daki birliklerimi geri çekmiyorum'' dedi
CS
Canan Salman Muhabir

"The Irish Times" gazetesinin, İrlandalı kaynaklara dayandırdığı habere göre, İsrail ordusu İrlanda ve UNIFIL'e Lübnan sınırındaki barış güçlerinin geri çekilmesini talep etti. İrlandalı yetkililer, bu isteği reddettiklerini ve birliklerin mevcut konumlarını koruyacaklarını bildirdiler.

Aynı kaynaklar, talebin, Lübnan'daki UNIFIL karargahı ile İrlanda'nın da aralarında bulunduğu askeri katkı sağlayan ülkelerle yapıldığını belirtti. Barış güçlerinin geri çekilmesi çağrısının, İsrail'in sınır boyunca daha geniş kapsamlı bir saldırı gerçekleştirme olasılığını artırdığı ifade edildi.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile belirlenen Mavi Hat'ta bir İrlanda karakolu mevcuttur.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'ın gerisine çekilmesini ve bu bölgedeki silahsızlanmayı hedefliyor. Bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasında yalnızca Lübnan ordusu ve UNIFIL'e ait silah ve askeri teçhizatın bulunmasına izin verilmektedir. 2000 yılından bu yana, söz konusu bölge Hizbullah'ın güçlü askeri varlığı altında kalmaktadır.

Mavi Hat, Lübnan-İsrail sınırını temsil etmekte olup, İsrail'in işgallerine olan itirazlar nedeniyle Beyrut yönetimi tarafından sıkça eleştirilmektedir. 1978 yılından bu yana görevde olan UNIFIL, Lübnan'ın güneyindeki barışın korunmasına yönelik çalışmalara devam etmektedir.

Lübnan-İsrail sınırının belirlenmesi

Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı sonrası çöküşü ile birlikte, 1923 yılında Filistin'i işgal eden İngiltere ile Lübnan'ı işgal eden Fransa arasında çizilen sınır, milletler cemiyeti tarafından onaylanmış ve iki ülke arasındaki ilk uluslararası sınır olarak kabul edilmiştir. İsrail'in 1948'de kuruluşunun ardından, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında bu sınır yeniden kabul edilmiştir.

Lübnan'daki iç savaşın patlak vermesiyle birlikte, İsrail 1978'de Lübnan topraklarına girerek Güney Lübnan'ı işgal etmiştir.

UNIFIL'in kuruluşu ve Mavi Hat

BMGK, 1978'de İsrail’in Lübnan'dan çekilmesi için çağrı yapmış ve Lübnan'ın isteği üzerine, barışı sağlamak amacıyla 19 Mart 1978 tarihinde UNIFIL'i kurmuştur. 1978'de başlayan İsrail'in işgali, 1985'te kademeli olarak geri çekilmesiyle sonuçlanmış ve 2000 yılında tamamen Lübnan topraklarından çıkmıştır.

BM harita uzmanları, 2000 yılında İsrail’in çekilmesini doğrulamak için bir hat belirlemiş ve bu hat daha sonra "Mavi Hat" olarak adlandırılmıştır. Lübnan, Mavi Hat'ın uluslararası sınır anlaşmalarına uymadığı gerekçesiyle itirazlarını sürdürmektedir.

2006 Temmuz Savaşı

Hizbullah ile İsrail arasındaki askeri çatışmalar, 12 Temmuz 2006'da başlamış ve 33 gün sürmüştür. Bu savaşta yaklaşık 60 İsrailli, 1000'den fazla Lübnanlı hayatını kaybetmiş, 100 binin üzerinde Lübnanlı sivil evlerinden olmuştur. 14 Ağustos 2006'da ateşkes ilan edilmiş ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı onaylanmıştır.

UNIFIL’in mevcut durumu

UNIFIL bünyesinde, 25 Ocak 2018 tarihi itibarıyla 41 ülkeden 10,460 asker görev yapmaktadır. En fazla asker bulunduran ülkeler sırasıyla Endonezya, İtalya, Hindistan, Nepal ve Gana'dır.

Ayrıca, UNIFIL bünyesinde bulunan Deniz Görev Gücü (MTF), Lübnan ile İsrail arasındaki deniz sınırını güvence altına almanın yanı sıra Lübnan donanmasının geliştirilmesine de katkıda bulunmaktadır. MTF'de toplam 850 asker görev almakta ve 7 gemi ile 2 helikopter bulunmaktadır.

UNIFIL, sınır güvenliği, insani yardım, ateşkesin denetlenmesi ve silahlı güçlerin tasfiyesini sağlamak gibi geniş kapsamlı bir görev üstlenmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa