Washington Post: "İran'ın füzeleri İsrail'in askeri üslerini vurdu"

Washington Post (WP) gazetesi, İran'a ait bazı uzun menzilli balistik füzelerin İsrail hava savunmasını aşarak en az 3 askeri tesise isabet ettiğini yazdı.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
05 Ekim 2024 00:14
GÜNCELLEME
05 Ekim 2024 00:14
Washington Post: ''İran'ın füzeleri İsrail'in askeri üslerini vurdu''
CS
Canan Salman Muhabir

Washington Post'un (WP) yaptığı bir analizde, İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e gerçekleştirdiği füze saldırısının sonuçları detaylandırıldı. İncelemelere göre, İran'a ait bazı uzun menzilli balistik füzeler, İsrail'in hava savunmasını aşarak en az üç askeri ve istihbarat tesisine isabet etti veya yakınlarına düştü.

Analiz kapsamında, Necef Çölü'ndeki (Negev) Nevatim Hava Üssü'ne 20, İsrail'in merkezindeki Tel Nof Hava Üssü'ne ise 3 füzenin isabet ettiği belirtildi. Üç ayrı videoda, Nevatim Üssü'ne doğru giden füzeler tespit edilirken, bu füzelerin yere düştüğü 20 noktada alevler ve duman bulutları gözlemlendi.

Teyit edilen başka bir videoda, Tel Nof Üssü üzerinde birden fazla duman bulutu belirdiği ve en az iki füzenin Tel Aviv yakınlarındaki, Mossad'a ev sahipliği yapan üssün çevresine düştüğü, çarpmanın etkisiyle iki çukur oluştuğu ifade edildi. WP’ye açıklama yapan analistler, bu görüntülerin füzelerin üslerle doğrudan temas ettiğini gösterdiğini vurguladı.

Saldırıya uğrayan hava üssüne dair görüntüler, İsrail basınında da yer buldu. The Times of Israel ve Yedioth Ahronoth gazeteleri, Associated Press'in sağladığı uydu görüntülerini kullanarak, Nevatim Hava Üssü'ndeki tahribatı aktardı. Bu görüntülerde, saldırı sonrası pistin yakınındaki uçak hangarının çatısında büyük bir delik oluştuğu ve binaların çatısında hasar meydana geldiği belirtildi. İsrail ordusunun ise bu görüntülerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadığı kaydedildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 1 Ekim'de İsrail'e yönelik düzenlenen füze saldırısının, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına misilleme olarak yapıldığını duyurdu. İran devlet televizyonu, İsrail'e yaklaşık 200 füze fırlatıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise bu saldırıyla İran’ın "büyük bir hata" yaptığını ve bedelini ödeyeceğini söyleyerek Tahran'ı tehdit etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa