ABD başkanlık yarışında 'kasırga' mücadelesi

ABD başkanlık seçimlerine bir ay kala başkan adayları, Helene Kasırgası'nın yıkıma uğrattığı eyaletlerde oy toplama çabaları arttı...

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
05 Ekim 2024 07:10
GÜNCELLEME
05 Ekim 2024 07:10
ABD başkanlık yarışında 'kasırga' mücadelesi
EM
Erhan Meyveci Editör

ABD başkanlık seçimlerine haftalar kala, eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump ile rakibi, Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Helene Kasırgası’nın vurduğu eyaletlere peş peşe ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerde iki isim de bölge halkına desteklerini ifade ederken, yönetim politikalarını savundular ve birbirlerini eleştirdiler.

Trump’tan Georgia’da Hükümete Eleştiri

Donald Trump, bugün kasırganın etkilediği Georgia eyaletinde, Vali Brian Kemp ile bir basın açıklaması yaparak, bölge halkına dayanışma mesajları verdi. Trump, Biden yönetiminin kasırga mağdurlarına yeterince yardım ulaştıramadığını savunarak, Beyaz Saray’a yönelik sert eleştirilerde bulundu. Trump, Columbia ilçesindeki bir yardım merkezinde yaptığı konuşmada, SpaceX’in CEO’su Elon Musk’a, kasırga mağdurlarına Starlink aracılığıyla bir ay ücretsiz internet sağlayacağı için teşekkür etti. Başkanlığı dönemindeki doğal afetlere karşı verdikleri mücadeleyi vurgulayan Trump, mevcut yönetimi "korkunç" bir kriz yönetimi sergilemekle suçladı.

Trump, Georgia’da yapılan anketlerde Kamala Harris’e karşı 7 puan önde olduklarını belirterek, yaklaşan seçimler için seçmenlerden destek istedi. Daha önce de Harris’i, Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) bütçesini yasa dışı göçmenlere konut sağlamak için kullanmakla itham etmişti.

Biden ve Harris'ten bölgede yardım desteği

ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Helene Kasırgası’nın vurduğu güneydoğudaki eyaletleri ziyaret ederek afetzedelere yiyecek dağıttı. Biden, North Carolina’daki Raleigh Acil Durum Operasyon Merkezi'nde yaptığı konuşmada, fırtınanın sebep olduğu can ve mal kaybının "tarihi boyutlarda" olduğunu söyledi. Biden ve Harris’in ziyaret ettiği eyaletler, önümüzdeki başkanlık seçimleri açısından kritik çekişme alanları olarak değerlendiriliyor.

Harris ise Georgia’da yerel yetkililerle bir araya gelerek, oluşan hasarın federal bütçeden karşılanacağına dair güvence verdi. Beyaz Saray ise Trump ve Cumhuriyetçilerin, acil durum bütçesinin göçmenler için kullanıldığı yönündeki iddialarını yalanladı.

Helene Kasırgası’nın Yarattığı Tahribat

Helene Kasırgası, ABD tarihindeki en ölümcül kasırgalardan biri olarak kabul ediliyor. Can kaybı 200’ü aşarken, kasırganın vurduğu 6 eyalette yüzbinlerce kişi hâlâ elektrik ve internet erişimi olmadan hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa