Eğirdir Gölü'nün beslediği Kovada Gölü de can çekişiyor

Isparta'ya bağlı Eğirdir ilçesinde, Eğirdir Gölü'nün beslediği Kovada Gölü'nün de can çekiştiği görüldü.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
05 Ekim 2024 10:06
GÜNCELLEME
05 Ekim 2024 11:10
Eğirdir Gölü'nün beslediği Kovada Gölü de can çekişiyor
DHA
Kaynak DHA

Eğirdir ve Kovada gölleri kuraklık tehdidi altında

Antalya Beydağları Doğa Sporları Kulübü üyelerinin bu hafta sonu Isparta’nın Eğirdir ilçesinde gerçekleştirdiği doğa yürüyüşü sırasında, bölgenin önemli göllerinden biri olan Kovada Gölü'nün hızla kuruduğu gözlemlendi. Eğirdir Gölü'ne bir kanalla bağlı olan Kovada Gölü'nde su seviyesinin ciddi oranda düşmesi dikkat çekti. Göller Yöresi’nin en önemli su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü de uzun süredir aşırı kuraklık ve kirlilik sorunlarıyla mücadele ediyor.

Beydağları Doğa Sporları Kulübü şok manzarayla karşılaştı

Beydağları Doğa Sporları Kulübü üyeleri, her yıl düzenledikleri geleneksel doğa yürüyüşlerinin bu yılki etkinliğinde, Kovada Gölü'nde daha önce hiç görmedikleri bir manzarayla karşılaştı. Kulüp başkanı Nusret Yakışıklı, “20 yıldır Kovada Gölü’ne gidiyoruz ve her defasında burada yürüyüş yapıyoruz. Ancak bu sene gördüğümüz manzara bizi çok üzdü. Yaklaşık 150 metre kadar çekilen su nedeniyle kuşların üreme alanı olan sazlıklar tamamen susuz kalmış. Kuşlar, kuruyan yuva alanlarını terk etmek zorunda kalmış" dedi.

Vahşi sulama gölü yok ediyor

Nusret Yakışıklı, göldeki kurumanın en büyük nedenlerinden birinin vahşi tarımsal sulama olduğunu belirtti. Bölgedeki tarımsal faaliyetler nedeniyle göldeki su seviyesinin hızla düştüğüne dikkat çeken Yakışıklı, “Kovada Gölü'nü besleyen kaynaklar üzerinde güneş enerjisi sistemleriyle su çekme işlemleri artmış durumda. Göl tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” diye konuştu. Ayrıca, bölgedeki çiftçilerin yağmur yağmamasını suçladığını ancak meteorolojik verilere göre bölgenin Karadeniz’den sonra en fazla yağış alan yerlerden biri olduğunu hatırlattı.

Su yönetimi yok, milli park tehlikede

Beydağları Doğa Sporları Kulübü Başkanı Yakışıklı, Kovada Gölü’nün milli park statüsünde olduğunu ancak su yönetimi konusunda ciddi eksiklikler bulunduğunu söyledi. Gölün bazı bölgelerinde suyun 150 metre kadar çekildiğini belirten Yakışıklı, “Kovada Gölü'nün suyu çok hoyratça kullanılıyor ve kaçak sondajlarla beslenimi engelleniyor. Gölün çevresi, yalnızca müze kapısında para alınan bir yer haline gelmiş durumda. Kaçak sondajlar ve vahşi sulama acilen durdurulmalı” ifadelerini kullandı.

Eğirdir ve Kovada arasındaki kritik bağ

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir ve Kovada göllerinin birbirine olan hayati bağını vurguladı. Kesici, “Eğirdir Gölü ile Kovada Gölü arasındaki ilişki anne ve cenin arasındaki bağ gibidir. Eğirdir Gölü'nü besleyen su kaynakları kesilirse, Kovada Gölü de kurur. Şu an Kovada Gölü aşırı kirlilikle karşı karşıya ve balık tutmak ya da göle girmek yasak hale gelmiş durumda. Göl, bataklık haline dönüşüyor ve su kaynakları tükeniyor" dedi.

Kovada Gölü için acil önlemler alınmalı

Dr. Erol Kesici, Kovada Gölü’nün kuruma sürecini hızlandıran bir diğer etkenin küresel ısınma olduğunu belirtti. Gölün su bitkileriyle kaplanmaya başladığını ifade eden Kesici, “Kovada Gölü’nü besleyen Kovada kanalı boyunca on binlerce dönümlük tarım arazisi, Eğirdir Gölü’nden su çekiyor. Ayrıca, bölgedeki hidroelektrik santraller (HES) de gölün susuz kalmasında önemli bir faktör. Kovada Gölü, Türkiye'nin ilk milli park alanlarından biri olmasına rağmen, bilimsel önlemler alınmazsa etrafındaki doğal türler ve endemik türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” diye konuştu. Kesici, vahşi sulamanın acilen sonlandırılması ve modern sulama sistemlerine geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa