Uzmandan İzmir için kritik uyarı geldi! Su seviyesi alarm veriyor

Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin alarm verdiğini belirterek İzmir için tehlike çanlarının çaldığını dile getirdi. İşte ayrıntılar...

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
05 Ekim 2024 10:08
GÜNCELLEME
05 Ekim 2024 11:01
Uzmandan İzmir için kritik uyarı geldi! Su seviyesi alarm veriyor
DHA
Kaynak DHA

İzmir'de Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi alarm veriyor. Konuya ilişkin uyarı TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar'dan geldi.

İzmir’in içme suyu ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi, geçtiğimiz yıla oranla ciddi bir düşüş gösterdi.

Geçen sene aynı dönemde Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 31,07 iken bu sene söz konusu seviye yüzde 16,83’e kadar geriledi. 

Prof. Dr. Yaşar, barajdaki su seviyesinin 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaştığını belirterek İzmir’de su sıkıntısına karşı uyarılarda bulundu.

Yetersiz yağış nedeniyle barajlardaki su seviyeleri düştü

İzmir’in su ihtiyacının sadece Tahtalı Barajı’ndan değil, aynı zamanda Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı, Gördes Barajı, Güzelhisar Barajı, Ürkmez Barajı ve Balçova Barajı'ndan ve ayrıca yer altı su kaynaklarından karşılandığı biliniyor.

Fakat bu yıl yeterli yağışın olmaması nedeniyle bölge genelinde barajlardaki su seviyeleri ciddi oranda düştü.

Barajlardaki doluluk oranları paylaşıldı

İZSU (Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü tarafından konuya dair birtakım veriler paylaşıldı. Bu verilere göre, şehrin yüzde 44’lük su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nda su seviyesi geçen seneye kıyasla alarm seviyesinde bir düşüş yaşadı.

Diğer barajlar da kuraklıktan etkilendi. Ürkmez Barajı’ndaki su seviyesi 2023 yılında yüzde 16,75 iken 2024 yılında yüzde 12,06’ya, Gördes Barajı’ndaki su seviyesi aynı dönemde yüzde 3,96’dan yüzde 3,61’e düştü. Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’ndaki su seviyesi ise yüzde 24,78’den yüzde 11,48’e indi.

Diğer yandan, Balçova Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 15,26’dan yüzde 17,19’a çıktı. Güzelhisar Barajı’ndaki su seviyesinin de yüzde 60,45’ten yüzde 67,85’e yükseldiği fark edildi.

"Su seviyesi yüzde 10'a inebilir" uyarısı

Prof. Dr. Yaşar, su seviyesindeki bu düşüşün endişe verici olduğunu belirterek aralık ayına kadar Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 10’a kadar düşebileceğini öngördü. Söz konusu isim, İzmir’in su kaynaklarında yaşanan bu azalmanın ciddi bir tehlike sinyali olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa