TBMM'de oturma düzeni değişiyor! MHP ve DEM Parti detayı dikkat çekti

TBMM'de siyasi partilerin oturma düzenlerinin değişeceği ve MHP'li vekiller ile DEM Parti'li vekillerin yan yana oturacakları öğrenildi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
05 Ekim 2024 10:38
GÜNCELLEME
05 Ekim 2024 11:36
TBMM'de oturma düzeni değişiyor! MHP ve DEM Parti detayı dikkat çekti
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)'de yeni yasama yılıyla birlikte bazı önemli değişiklikler hayata geçirilecek. Bunlardan en dikkat çekeni, Meclis Genel Kurulu'ndaki oturma düzeninde yapılacak olan değişiklikler oldu. Yeni düzenleme, milletvekili sayısına göre sıralanan partiler arasında önemli bir değişikliğe yol açacak.

Meclis iç tüzüğüne göre; Meclis Genel Kurulu'ndaki oturma planı, en az sayıda milletvekili sayısına sahip olan siyasi parti grubundan en fazla milletvekili sayısına sahip olan siyasi parti grubuna doğru düzenleniyor.

2023 yılında Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin birleşerek bir grup kurmasının ardından bu düzen biraz değişti. Söz konusu grup, mevcut planda ön sıralarda yer alamadı ancak MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin müdahalesiyle MHP grubunun bir sırasından feragat edildi.

Böylece Saadet-Gelecek grubunun da Meclis Genel Kurulu'nda ön sıralarda temsil edilmeye başlandığı görüldü. İç tüzük doğrultusunda en az milletvekili sayısına sahip grup olarak en sola oturması gereken Saadet-Gelecek grubu, bunun yerine MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) grubundan sonraki sıralara oturdu.

Oturma düzeni tekrar iç tüzüğe uygun olacak

Yeni yasama yılı ile birlikte Meclis Genel Kurulu'nda oturma düzeninin tekrar iç tüzüğe uygun hale getirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda en az milletvekili sayısına sahip grup olarak Saadet-Gelecek Partisi milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu'nun en son sıralarına kaydırılacak. Milletvekili sayısında düşüş yaşayan İYİ Parti'nin ise Saadet-Gelecek grubunun yanında bulunacağı belirtildi.

MHP ve DEM Parti yan yana olacak

İYİ Parti'nin ardından Meclis Genel Kurulu'nda sırasıyla MHP (Milliyetçi Hareket Partisi), DEM (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi), CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) ve milletvekili sayısı en fazla olan AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) oturacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa