Suriye, BRICS'e başvuruda bulundu

Türkiye'nin BRICS'e üye olması gündemde yerini korurken Suriye'nin de BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduklarını açıklandı.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
06 Ekim 2024 11:12
GÜNCELLEME
06 Ekim 2024 11:34
Suriye, BRICS'e başvuruda bulundu
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusu yaptığı yönünde iddialar geçtiğimiz aylarda kamuoyunda yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin de katılması beklenen BRICS'e 34 ülkenin daha katılmak istediğini açıkladı.

Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunda sürecin devam ettiğini belirten Rusya  somut bir gelişme olduğunda paylaşılacağını ifade ederken Türkiye’nin BRICS gibi önemli platformlarda yer almak istediğini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkça söylediği de öne sürüldü.

Diğer yandan Türkiye’nin BRICS üyeliğine dair resmî anlamda henüz bir teyit söz konusu değil.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşan ekonomi grubu, geçtiğimiz ay üye sayılarına 6 ülkeyi daha ekledi. BRICS, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran ve Mısır'ın üyelik başvurularını kabul etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenecek 16. BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiği açıklandı.

BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim 2024 tarihlerinde Kazan'da gerçekleştirilecek ve bu, Erdoğan'ın BRICS Zirvesi'ne katılacağı ikinci sefer olacak.

Ekonomik olarak da kutuplaşan dünyada AB’ye bir alternatif olarak da görülen BRICS’in Rusya’da 2009 yılında yapılan ilk zirvesinin ardından hemen hemen her yıl çeşitli vesilelerle BRICS zirveleri gerçekleştirilmekte. 

Suriye'den  BRICS'e başvuru

Türkiye'nin BRICS'a katılıp katılmayacağı henüz belli olmazken Suriye'de Esad yönetimi, BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduklarını açıkladı. 

Açıklama ise; Rusya Büyükelçisi Beşar Caferi'den geldi. Caferi, Suriye ile ilgili, "BRICS'e katılmakla çok ilgileniyoruz. Örgüte katılmak için yazılı talepte bulunduk" ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa