Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, sonbahar yağışlarıyla canlandı

UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, son yağışlarla hayat buldu.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
06 Ekim 2024 13:12
GÜNCELLEME
06 Ekim 2024 13:30
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, sonbahar yağışlarıyla canlandı
CS
Canan Salman Muhabir

UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan ve Türkiye'nin en önemli doğal alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, yazın kurak geçen ayların ardından sonbahar yağışlarıyla tekrar canlanmaya başladı.

Samsun'un Bafra, Alaçam ve 19 Mayıs ilçeleri sınırları içerisinde yer alan ve 56 bin hektarlık geniş bir alanı kaplayan delta, kuraklığın etkisiyle yaz boyunca birçok gölünde ciddi su kaybı yaşamıştı.

Kuruyan göller, yağışlarla yeniden doldu

Deltadaki Balık, Uzun, Gıcı, Tatlı, Alıntılı, Paralı, Cernek, Liman, Tuzlu ve Sülüklü göllerinin su seviyeleri, yaz aylarındaki yağışsızlık nedeniyle tehlikeli derecede azalmıştı.

Kızılırmak Deltası, çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla biliniyor ve bu kuraklık, bölgedeki ekosistemi tehdit etmişti.

Ancak, bir haftadır bölgede etkili olan sonbahar yağışları, deltada su seviyesini yeniden yükseltti ve bölge eski canlılığına kavuşmaya başladı.

"Yağışlar, kuraklığı tamamen ortadan kaldırdı"

Kızılırmak Deltası Sulak Alan Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirerek, yaz boyunca yaşanan kuraklık nedeniyle göllerin iç kesimlere doğru çekildiğini belirtti.

Yılmaz, sonbahar yağışlarının ise delta için can suyu olduğunu vurgulayarak, "Yağışlar sayesinde deltadaki tüm kurak alanlar suyla doldu ve ekosistem tekrar hayat buldu. Şu anda su kuşlarını daha yakından gözlemleyebiliyoruz," dedi.

Yılmaz, 21 bin 780 hektarlık sulak alanın üçte birlik kısmının yazın kuruduğunu, ancak yağışlarla birlikte bu bölgelerin yeşermeye başladığını ifade etti.

Kızılırmak Deltası, Türkiye genelinde bulunan 500 kuş türünden 365’ine ev sahipliği yaparken, bu kuş türlerinin 165’i yıl boyunca bölgede kalıyor.

Son yağışların etkisiyle göldeki kuş popülasyonunun artmaya başladığını da gözlemlediklerini ekleyen Yılmaz, "Bu ay içinde Rusya'nın Sibirya bölgesinden gelen göçmen kuşların deltaya ulaşmasını bekliyoruz. Deltanın su seviyesinin normale dönmesi, göçmen kuşlar ve balıklar için de büyük bir rahatlama sağladı." dedi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ve doğal güzellikleri ile Türkiye'nin önemli doğa miraslarından biri olmaya devam ederken, sonbahar yağışlarıyla birlikte yeniden hayat bulması, bölgedeki doğal dengenin korunması açısından büyük önem taşıyor.

En iyi zaman ilkbahar ve sonbahar

Kızılırmak Deltası'na gitmek için en uygun dönem, kuş göçleri sebebiyle ilkbahar ve sonbahar ayları olarak öne çıkıyor. Karadeniz üzerinden göç eden kuş sürüleri, dinlenmek için Kızılırmak Deltası'nda mola veriyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti nedir?

Doğal Sit Alanı olan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti 236.86 kilometre karelik dev bir alanı kaplıyor.

Delta, Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerinin sınırları içinde yer alıyor.

Karadeniz kıyısındaki tek sulak alan olan Kuş cennetindeki Ornitoloji Merkezinde 196 türde, 105.106 kuş halkalandı.

Deltada, 577 bitki, 66 balık, 362 kuş türü, 549 omurgasız, 32 memeli, 23 herptil tür yaşıyor.

 510 fitoplankton olmak üzere toplam 2 bin177 türü ile birlikte 8 ana 28 alt eunis habitat tipi bulunmaktadır.

Türkiye’de  bulunan 420  kuş türünden, 362 ‘sini deltada görmek mümkün…

Kızılırmak Deltası,  Deniz Kartalı, Tepeli Pelikan, Kara Leylek, Leylek, Turna, Balıkçıl, Ördek, Yağmurcan ile pek çok ötücü ve su kuşu barındırıyor.

Delta içerisinde 500'e yakın Yılkı atı, 12 bin manda bulunuyor. 

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, ziyaretçi ve yönetim merkezlerinin yanı sıra Kuş Gözlem

Doğa meraklıları kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano keyfini Kızılırmak Deltası’nda yaşayabiliyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne nasıl gidilir?

Kızılırmak Delta’sı 19 Mayıs ilçesine 4, Samsun kent merkezine ise 41 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Araç trafiğine kapalı olan deltada akülü araçlar ve bisikletle gezilebiliyor.

Ayrıca delta içerisinde kır lokantaları da hizmet veriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa