İzmir'deki elektrik akımı faciasında yeni bilirkişi raporu çıktı

İzmir'de elektrik kaçağı sebebiyle sokak ortasında akıma kapılarak ölen 2 kişiyle ilgili davada bilirkişi raporu ihmalleri ortaya çıkardı.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
06 Ekim 2024 17:44
GÜNCELLEME
06 Ekim 2024 18:07
İzmir'deki elektrik akımı faciasında yeni bilirkişi raporu çıktı
BY
Barış Yılmaz Muhabir

İzmir’de, iki kişinin sağanak yağmurdan kaçmaya çalışırken sokak ortasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davada hukuk mücadelesi sürüyor. 

Davanın ilk duruşmasında sanıklar, yaşanan bu ölümcül hatalar zincirinde sorumluluğu kabul etmezken, suçlamaları birbirlerine yönlendirdiler. Olayın arka planında ihmaller silsilesi, bilirkişi raporunda gözler önüne serildi.

Bu devirde böyle ölüm olmaz!

12 Temmuz’da meydana gelen olay, tüm Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay, şiddetli sağanak yağmurdan kaçarken karşıdan karşıya geçmek istedikleri sırada elektrik akımına kapıldı. İkisi de olay yerinde hayatını kaybetti.

Yaşanan olay sonrasında, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü ve GDZ Elektrik Dağıtım şirketi yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 42 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla dava açıldı. Dava kapsamında 13 sanık tutuklandı.

Bilirkişi Raporunda şok tespitler

Olayın aydınlatılması amacıyla hazırlanan bilirkişi raporu, ihmallerin boyutunu gözler önüne serdi. Raporda, elektrik kablosunun mazgalın hemen altında yer aldığı, kablonun yalnızca 15 santimetre derinlikte olduğu ve koruyucu borunun bu noktada iptal edildiği belirtildi.

Ayrıca, mazgalın kabloya baskı yapması sonucu kablonun izolasyonunun bozulduğu ve elektrik akımının bu nedenle sokağa yayıldığı tespit edildi. Bu ihmaller zincirinin Özge Ceren ve İnanç Öktemay'ın ölümüne neden olduğu raporla resmileşti.

Duruşmada herkes birbirini suçladı

Davanın ilk duruşmasında sanıklar, suçu kabul etmekten kaçındı ve sorumluluğu diğer taraflara yönlendirmeye çalıştı. Ancak bilirkişi raporunun ortaya koyduğu veriler, ihmallerin açıkça ortada olduğunu gösterdi. Avukatlar ise adaletin yerine getirilmesi için çağrıda bulundu.

"İzmir'in elektrik alt yapısı denetlensin" çağrısı

Olay sonrası başka benzer vakaların yaşandığı yönünde de başvurular yapıldığı öğrenildi. Avukatlar, İzmir’deki tüm sokak ve caddelerde, özellikle elektrik tesisatlarının kapsamlı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Şehirdeki altyapı yetersizliklerinin ve ihmallerin, benzeri olaylara sebebiyet vermemesi için geniş kapsamlı bir denetim talep edildi.

Ne olmuştu?

İzmir'in Konak ilçesinde, şiddetli sağanak sırasında oluşan su birikintisine basan Özge Ceren Deniz, elektrik akımına kapıldı. İnanç Öktemay ise onu kurtarmaya çalışırken aynı akıma kapılarak yaşamını yitirdi. Bilirkişi raporlarının ardından, ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle İZSU ve GDZ Elektrik Dağıtım şirketinin üst düzey yöneticilerinin de dahil olduğu çok sayıda kişi hakkında dava açıldı. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa