TEKNOFEST'te birincisi yapay zeka destekli bileklik

Afyonkarahisar'lı öğrencilerin sürücüleri uyumaya karşı ses ve titreşimle uyarmak amacıyla geliştirdiği "akıllı bileklik" TEKNOFEST'te birinci oldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Ekim 2024 18:38
GÜNCELLEME
06 Ekim 2024 18:52
TEKNOFEST'te birincisi yapay zeka destekli bileklik
AA
Kaynak AA

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesindeki Hacı Ali-Meryem Birdane Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri, direksiyon başında uyuyarak meydana gelen trafik kazalarını önlemeye yönelik bir teknoloji geliştirdi. Bu projede, sürücünün göz hareketlerini takip eden kamera, nabız ölçümü yapan bileklik ve yapay zeka destekli bir yazılım kullanıldı. Öğrenciler, sürücünün uyku halini tespit eden sistemin devreye girmesiyle titreşim ve araç hoparlörlerinden sesli uyarı vererek olası kazaların önlenmesini amaçlıyor.

Birincili ödülü Afyonkarahisarlı gençlerin oldu

Proje, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST Akıllı Ulaşım Yarışması'na katıldı ve birincilik ödülüne layık görüldü. Yarışma, Adana Havalimanı'nda gerçekleştirildi ve TRT de etkinliğin iletişim paydaşı olarak yer aldı.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Fahri Altay, öğrencileri Akif Recep Pehlivan ve Gazi Eren Yıldız ile birlikte geliştirdikleri projede, sürücünün uyuması nedeniyle meydana gelen kazaların azaltılmasını hedeflediklerini belirtti. Altay, "Sistemimiz, sürücünün iki saniye boyunca gözünü kapatması durumunda hem titreşimle hem de sesli uyarı ile ikazda bulunuyor" diyerek projenin işleyişini anlattı.

Amaç, kazaların önüne geçmek

Projenin geliştirilmesinde makine öğrenimi kullandıklarını belirten 13 yaşındaki Akif Recep Pehlivan, "Kazaların önüne geçmek için böyle bir proje tasarladık. TEKNOFEST'te yer almak çok heyecan verici, projemize büyük ilgi gösteriliyor. Ödülümüzü Cumhurbaşkanı'ndan aldığım için çok mutluyum" dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa