Yunanistan'dan Türkiye'ye: Güven seviyesine adım adım ulaştık

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ile ilgili yeterli güven seviyesine açık iletişim kanallarıyla adım adım ulaştıklarını söyledi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Ekim 2024 20:01
GÜNCELLEME
06 Ekim 2024 20:01
Yunanistan'dan Türkiye'ye: Güven seviyesine adım adım ulaştık
AA
Kaynak AA

Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis, iki ülke arasındaki ilişkiler ve gelecekteki müzakereler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yerapetritis, Yunanistan ve Türkiye arasındaki yakınlaşmanın son 15 ayda adım adım ilerlediğini ve bu süreçte güven seviyesinin karşılıklı olarak artırıldığını ifade etti. Bakan, bu gelişmede iletişim kanallarının sürekli açık tutulmasının önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge görüşmeleri

Yerapetritis, Türkiye ile Yunanistan arasında kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konularında kapsamlı görüşmelerin yapılmasının iki ülke liderlerinin talimatları doğrultusunda gündemde olduğunu söyledi. Bu bağlamda, her iki ülkenin dışişleri bakanlarının mevcut şartları değerlendirerek, görüşmelere zemin hazırladıklarını belirtti. Yerapetritis, özellikle Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın kasım ayında Atina’ya yapacağı ziyarette bu konuların detaylı olarak ele alınacağını ifade etti.

Görüşmeler devam etmese bile iyi ilişkiler korunacak

Yunan Bakan, deniz yetki alanlarının belirlenmesi konusunda tarafların bir anlaşmaya varamaması durumunda bile iki ülke arasındaki mevcut olumlu atmosferin sürdürülmesine önem verdiklerini dile getirdi. Yerapetritis, Yunanistan ve Türkiye arasında yürütülen istişari görüşmelere değinerek, bu tür müzakerelerde aktif bir politika izlemenin önemini vurguladı.

"65. Turu hedeflemiyoruz"

Yerapetritis, iki ülke arasında yıllardır devam eden istişari görüşmelerin 65. turuna gitmek istemediklerini belirtti. 21 yıl süren 64 tur görüşmenin ardından müzakere seviyesine ulaşılamadığını söyleyen Yunan Bakan, bu süreçlerin genellikle başladığı noktadan daha kötü bir duruma gelindiğini ifade etti. Tarihsel olarak dış politika meselelerinde hareketsizliğin zarar verdiğini belirten Yerapetritis, yalnızca aktif adımların çözüm getireceğine dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa