Netanyahu ile Macron arasında kritik görüşme

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu görüşmede, Hizbullah'a karşı hamlelerinin, tüm bölgenin istikrarı için bir fırsat olduğunu savundu

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Ekim 2024 23:49
GÜNCELLEME
06 Ekim 2024 23:58
Netanyahu ile Macron arasında kritik görüşme
AA
Kaynak AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Hizbullah'a karşı attıkları adımların, bölgesel istikrar açısından büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. Görüşme, Macron’un İsrail’e yönelik silah ambargosu çağrısının ardından gerçekleşti.

İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu’nun, Macron'un silah ambargosu çağrısını sert bir dille eleştirdiği bildirildi. Netanyahu, İran’ın bölgedeki etkisini artırmaya çalıştığını savunarak, "İsrail'e uygulanacak bir kısıtlama, İran’ın 'şer eksenini' güçlendirmekten başka bir şeye yaramaz" dedi. Ayrıca, Hizbullah’a yönelik hamlelerinin, bölgedeki barış ve güvenliğin sağlanması için önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.

"Tam bir açıklık" açıklaması 

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Macron ve Netanyahu, Orta Doğu’daki gelişmeleri "tam bir açıklık" içinde ele aldı. İki liderin bazı konularda farklı düşündüklerini kabul etmelerine rağmen, birbirlerini anlama konusunda istekli olduklarını dile getirdikleri aktarıldı.

Macron, Fransa’nın İsrail’in güvenliğine olan "sarsılmaz" bağlılığını vurgulayarak, İran’ın İsrail’e yönelik saldırıları sırasında Fransa’nın askeri kaynaklarını İsrail savunmasına destek için seferber ettiklerini hatırlattı. 7 Ekim saldırılarının yıl dönümünde, İsrail halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirten Macron, İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini yineledi. Ancak Macron, Netanyahu’ya ateşkesin gerekliliğine inandığını söyledi ve silah sevkiyatlarının savaşın uzamasına neden olacağını, bunun da bölgedeki güvenliği sağlamayacağını vurguladı.

Macron ayrıca, bölgede kalıcı bir çözümün ancak siyasi yollarla mümkün olduğunu belirterek, tüm tarafların bu yönde kararlı adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Silah Ambargosu Tartışması

Macron, bir gün önce yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında kullanılacak silahların sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunmuştu. Macron, Gazze’deki saldırılarda uluslararası hukuka ve insani hukuka uygun hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, İsrail’in kendini savunma hakkını korurken aynı zamanda siyasi bir çözüme geri dönmenin öncelikli olduğunu dile getirmişti.

Netanyahu ise Macron’un bu çağrılarına tepki göstererek, Batı'nın İsrail'e yönelik silah ambargosu taleplerini "ayıp" olarak nitelendirdi. Elysee Sarayı'ndan Netanyahu'nun bu açıklamalarına verilen yanıtta, Fransa'nın İsrail’in "sarsılmaz" dostu olduğu belirtilerek, Netanyahu'nun ifadelerinin aşırı olduğu ve iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine zarar vermediği ifade edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa