Brezilya, yerel seçim için sandığa koştu

Brezilya, yerel yöneticilerini seçmek için sandığa gitti. Bazı büyükşehirlerde ikinci tur seçimlerinin yapılacağı kaydedildi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
07 Ekim 2024 10:45
GÜNCELLEME
07 Ekim 2024 11:06
Brezilya, yerel seçim için sandığa koştu
Hakan Öksüz Editör

Dün Brezilya'da düzenlenen yerel seçimlerde, halk tercihini iki önemli siyasi figürün desteklediği adaylar arasında yaptı. 

Mevcut Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun desteklediği adaylar, seçim yarışında karşı karşıya geldi.

5 bin 569 belediye başkanı seçildi

Seçmenler, ülke genelinde 5 bin 569 belediye başkanı ve 58 bin meclis üyesi için oy kullandı. Seçim sonuçlarına göre, Lula da Silva'nın desteklediği Sosyal Demokrat Parti (PSD) 887 belediye başkanlığını kazandı. 

Bolsonaro'nun desteğini ilan ettiği Brezilya Demokratik Hareketi (MDB) ise 863 belediyede en fazla oyu aldı. 

Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Büyük şehirlerde ikinci tura gidiliyor

Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paulo başta olmak üzere Porto Alegre, Fortaleza, Cuiaba, Natal ve Aracaju gibi büyük şehirlerde hiçbir aday yüzde 50 oy oranına ulaşamadı. Bu nedenle, en çok oy alan iki aday 27 Ekim'de düzenlenecek ikinci tur seçimlerinde yarışacak.

Sao Paulo'da, mevcut Belediye Başkanı Ricardo Nunes, oyların yüzde 29,49'unu alırken, Lula'nın desteklediği Guilherme Boulos yüzde 29,06 oy aldı.

Mevcut Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva

Rio de Janeiro'da Lula'nın adayı fark attı

Ülkenin en büyük turistik şehirlerinden Rio de Janeiro'da ise Lula da Silva'nın desteklediği Eduardo Paes, oyların yüzde 60'ından fazlasını alarak Bolsonaro'nun adayına karşı büyük bir zafer kazandı. Paes'in bu başarısı, Lula'nın siyasi gücünü Rio de Janeiro'da yeniden pekiştirdi.

Bu seçim sonuçları, Brezilya siyasetindeki Lula ve Bolsonaro arasındaki mücadeleyi yerel düzeyde de yeniden gündeme taşıdı. 27 Ekim'deki ikinci tur seçimleri, bu rekabetin geleceği hakkında önemli ipuçları verecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa