Rapor şaşırtmadı: ABD, İsrail'e 17,9 milyar dolar yardım yaptı

ABD, İsrail'e 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana 17,9 milyar dolar değerinde askerî yardımda bulundu. İşte konuya dair raporun detayları...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Ekim 2024 10:49
GÜNCELLEME
07 Ekim 2024 12:20
Rapor şaşırtmadı: ABD, İsrail'e 17,9 milyar dolar yardım yaptı
AA
Kaynak AA

İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze'de soykırım suçu işliyor. Gazze'de katliamlarına devam eden ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olan İsrail, son dönemde Gazze ile birlikte Lübnan ve Suriye'ye yönelik saldırılarına da devam ediyor. İsrail'in arkasındaki en büyük güç ise ABD (Amerika Birleşik Devletleri) olarak ortaya çıkıyor.

İsrail'in bu saldırıları ile "kendini savunduğunu" iddia eden ABD, her fırsatta terör devletine olan desteğini yineliyor. Son olarak Brown Üniversitesi tarafından yayımlanan bir rapor, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana ABD'nin İsrail'e yaptığı askerî yardımı gözler önüne serdi.

ABD yönetiminin söz konusu tarihten beri İsrail'e toplam 17,9 milyar dolarlık askeri yardımda bulunduğu ve bu yardımın, Orta Doğu'daki çatışmaların şiddetlenmesine yol açtığı bildirildi. Brown Üniversitesi tarafından yayımlanan raporda, ABD'nin bu süreçte İsrail'e sağladığı askeri yardımların detayları incelendi.

Top mermileri, sığınak delici bombalar, güdümlü füzeler...

Raporda, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail'e yapılan 17,9 milyar dolarlık askeri yardımın, Tel Aviv'e bir yıl içerisinde sağlanan en büyük hibe olduğu vurgulandı.

Yardımın büyük bir kısmının, top mermileri ve hava saldırılarında başvurulan sığınak delici bombalar ile güdümlü füzelerden oluştuğu belirtildi. Bunun yanı sıra İsrail'in hava savunma sistemlerini desteklemek amacıyla ABD'nin "Demir Kubbe" sistemi için 4 milyar dolar değerinde ek yardım sağladığı ifade edildi.

ABD, İsrail'e yaptığı yardımları paylaşmıyor

Raporda, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askerî yardımların kamuya açık bir şekilde paylaşılmasına karşın İsrail'e 7 Ekim 2023'ten bu yana sağlanan yardımlarla ilgili tam ayrıntıların açıklanmadığına dikkat çekildi.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, İsrail'e yapılan yardımların türü ve miktarı konusunda bürokratik engeller yaratarak bu bilgileri gizlemeye çalıştığı iddia edildi.

Tarihsel olarak en fazla yardım İsrail'e yapıldı

Ayrıca, raporda ABD'nin Orta Doğu'daki askeri operasyonlar için 7 Ekim'den bu yana 4,86 milyar dolar harcadığı ve bu operasyonların başında Yemen'deki Husilere yönelik saldırıların geldiği kaydedildi.

ABD'nin tarihsel olarak en fazla askeri yardımı İsrail'e yaptığı belirtilirken, 1959'dan bu yana İsrail'e toplamda 251 milyar dolar değerinde askeri destek sağlandığı aktarıldı. ABD'nin İsrail'e düzenli askeri yardımları, 1999'da 2,7 milyar dolarken, 2019'da bu rakam 3,8 milyar dolara çıkarıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa