Covid-19 aşılarına talep azaldı! Aktivist yatırımcıdan Pfizer'a destek

Covid-19 aşılarına olan talebin azalması üzerine aktivist yatırımcı Starboard Value, ilaç üreticisinin yaklaşık 1 milyar dolarlık hissesini satın aldı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
07 Ekim 2024 12:18
GÜNCELLEME
07 Ekim 2024 12:51
Covid-19 aşılarına talep azaldı! Aktivist yatırımcıdan Pfizer'a destek
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Koronavirüs döneminde Pfizer'ın aşılarına yoğun ilgi gösterilirken pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte söz konusu aşılara olan talebin yavaşladığı ifade ediliyor. Bu nedenle ilaç üreticisinin de zor bir dönemden geçtiği biliniyor.

Aktivist yatırımcı Starboard Value, ilaç devi Pfizer'ın yaklaşık 1 milyar dolarlık hissesini satın alarak şirketin yüzde 0,85'ine sahip oldu. Starboard Value, zor durumda olan Pfizer’ın performansını düzeltmek için değişiklikler yapılmasını talep ediyor.

Pfizer'ın piyasa değeri, cuma günü itibarıyla yaklaşık 162 milyar dolar olarak hesaplanıyordu. Şirketin hisseleri, Covid-19 aşısını ürettikten sonra 2021 sonunda rekor seviyeye ulaşmış ancak o zamandan bu yana hisse değerinin yarısını kaybetmişti. Bu yıl ise S&P 500 endeksindeki yüzde 21'lik artışa rağmen Pfizer hisselerinde önemli bir değişiklik yaşanmadı.

Pfizer’ın iki eski üst düzey yöneticisinden yardım istendi

Konuya yakın kaynaklara göre; Starboard Value, Pfizer’ın iki eski üst düzey yöneticisi Ian Read ve Frank D’Amelio’yu şirketin iyileştirilmesi için başlattığı çabalara dahil etti. 2010-2018 döneminde Pfizer’in CEO’su olarak görev yapan Ian Read, mevcut CEO Albert Bourla’yı halefi olarak seçmişti. Frank D’Amelio ise 2007-2021 döneminde şirketin finans müdürü olarak görev almıştı.

Covid-19 aşısını kısa sürede geliştirerek küresel çapta büyük bir başarı elde eden Pfizer, toplulukların yeniden açılmasına katkı sağladı. New York merkezli ilaç üreticisi, aşı ve Paxlovid ilacı sayesinde 2022 yılında 100 milyar dolardan fazla satış gerçekleştirdi. Fakat pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte şirketin bu ürünlerine yönelik talepte düşüş yaşandı ve diğer ürünlerin bu boşluğu doldurmakta yetersiz kaldığı görüldü.

Pfizer kanser ilaçlarına odaklandı

Ayrıca, Pfizer’ın kilo kaybı ilacı geliştirme çabaları da hayal kırıklığı yarattı. Şirket, bu alandaki çalışmalarına devam ederek obezite tedavisi için günlük doz şeklinde kullanılacak bir ilaç geliştirmeyi hedefliyor.

Pfizer, gelecekteki büyümesini kanser ilaçlarına odaklamış durumda. Bu kapsamda geçen yıl biyoteknoloji şirketi Seagen’i ve onun hedefe yönelik kanser ilaçları portföyünü 43 milyar dolar karşılığında satın almayı kabul etti. Şirket, Seagen’in antikor-ilaç konjugatlarının 2030'a kadar senelik 10 milyar dolar satış yapacağını tahmin ediyor.

Jeff Smith’in liderliğindeki Starboard Value, farklı sektörlere yatırım yapan bir firma olsa da özellikle teknoloji ve sağlık sektörlerinde aktif rol oynamakta. Firma, geçmişte Bristol-Myers Squibb’in Celgene’i satın alma anlaşmasını engelleme girişiminde bulunmuş ancak başarılı olamamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa