Alman basını paylaştı: Türkiye'ye büyük çaplı silah ihracatı onaylandı

Alman basını, Türkiye'ye yaklaşık 336 milyon euroluk silah ihracatının hükûmet tarafından onaylandığını iddia etti.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
07 Ekim 2024 14:28
GÜNCELLEME
07 Ekim 2024 15:34
Alman basını paylaştı: Türkiye'ye büyük çaplı silah ihracatı onaylandı
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Almanya merkezli haber kaynağı Spiegel, Alman hükümetinin Türkiye'ye uzun yıllar sonra ilk kez büyük çaplı bir silah ihracatını onayladığını iddia etti.

Habere göre, Federal Güvenlik Konseyi'nin gizli oturumlarında alınan karar doğrultusunda Türkiye'ye yüz milyonlarca euro değerinde silah sevkiyatına yeşil ışık yakıldı.

Bu karar, Almanya’nın NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) müttefiki Türkiye ile savunma iş birliğinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Toplam silah ihracatı 336 milyon euroyu bulabilir

Spiegel’in haberine göre, onaylanan ihracat kapsamında Türkiye'ye 100 tane hava savunma füzesi, Türk Deniz Kuvvetleri'ne yönelik torpidolar ve denizaltılarla firkateynlerin modernizasyonu için kapsamlı malzeme paketleri yer alıyor.

Özellikle gemi hava savunması için gönderilecek güdümlü füzelerin maliyetinin yaklaşık 100 milyon euro olduğu, ayrıca 28 tane SeaHake tipi torpidonun 156 milyon euro değerinde olacağı belirtiliyor.

Denizaltı modernizasyonu ve diğer savunma malzemeleriyle birlikte toplam silah ihracatının 336 milyon euroyu bulması bekleniyor.

Koalisyonun politikalarında köklü değişim

Alman hükümetinin Türkiye'ye yönelik bu büyük çaplı silah satışına onay vermesi, özellikle 2021'den bu yana iktidarda olan SDP (Sosyal Demokrat Parti) - FDP (Yeşiller ve Hür Demokrat Parti) koalisyonunun savunma politikalarında radikal bir değişim anlamına geliyor.

2023'te Türkiye'ye sadece 1,22 milyon euro değerindeki 17 silah ihracatı başvurusu onaylanmıştı. 2024'ün ilk çeyreğinde ise Türkiye'ye 23 milyon euro tutarında silah ihracatı için onay verildiği belirtildi.

Bu son ihracat kararıyla birlikte Almanya’nın Türkiye'ye yönelik silah ihracatında önemli bir artış yaşanması bekleniyor. Almanya, Türkiye'ye sadece AB (Avrupa Birliği) ya da NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) müttefikleri ile ortak projeler kapsamında savunma ihracatına onay vereceğini daha önce açıklamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa