AYM’den “KHK’lılara tazminat” kararı!

AYM (Anayasa Mahkemesi), KHK ile görevlerine son verildikten sonra göreve iadesi yapılanların tazminat talebinde bulunamayacağı hükmünü iptal etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Ekim 2024 17:38
GÜNCELLEME
07 Ekim 2024 18:05
AYM’den “KHK’lılara tazminat” kararı!
AA
Kaynak AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), olağanüstü hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden alınan ve daha sonra başka bir KHK ile görevine iade edilen kamu görevlilerinin tazminat talep etmesini engelleyen yasal düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Danıştay’ın başvurusu üzerine inceleme yapıldı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Danıştay 5. Dairesi, 7098 sayılı Kanun’un 2. maddesinin 2 numaralı fıkrasındaki, iade edilenlerin tazminat talep edemeyeceğine yönelik hükmün Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için AYM'ye başvurdu.

Tazminat talep Edememe hükmü Anayasa’ya aykırı bulundu

Başvuruda, hukuka aykırı olarak görevden alınanların kamuya yeniden kabul edilmesinin, hukuka aykırı işlemden kaynaklanan zararların giderilmesine engel olmaması gerektiği belirtildi. Kişilerin kamu görevine iade edilmeleri durumunda, maddi ve manevi zararlarını talep etme haklarının ortadan kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Oy birliği ile iptal kararı

Yüksek Mahkeme, yapılan düzenlemenin devletin bireylerin maddi ve manevi varlıklarına yönelik ihlallere karşı etkin bir giderim sağlaması gerekliliği ile uyuşmadığına hükmederek, oy birliği ile iptal etti. AYM, 2022 yılında da OHAL Komisyonu tarafından göreve iade edilenlerin tazminat hakkını engelleyen bir düzenlemeyi iptal etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa