İngiltere Başbakanı: "İsrail'e silah satışlarını durdurmak yanlış"

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e yönelik silah satışlarının tamamen durdurulmasının yanlış olacağını belirterek bunu yapmayacağını söyledi.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
07 Ekim 2024 22:06
GÜNCELLEME
07 Ekim 2024 22:18
İngiltere Başbakanı: ''İsrail'e silah satışlarını durdurmak yanlış''
BY
Barış Yılmaz Muhabir

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e yönelik silah satışlarının tamamen durdurulması çağrılarına karşı çıkarak, böyle bir adımın savunma amaçlı silah satışlarını da kapsayacağını ve mevcut şartlar altında bunun yanlış bir politika olacağını ifade etti. Starmer, özellikle 7 Ekim saldırısının yıl dönümünde ve İran'ın bölgedeki saldırılarının hemen ardından bu tür bir kararın doğru olmayacağını belirtti.

İngiltere Parlamentosunda düzenlenen oturumda, milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Starmer, 7 Ekim saldırılarının bölgedeki tüm halklar için bir keder günü olduğunu vurguladı. Esirlerin derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Starmer, Gazze'deki sivil kayıpların boyutuna dikkat çekerek, bu durumun bir "kabus" haline geldiğini ve sona ermesi gerektiğini söyledi.

Starmer, 41 binden fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, on binlerce çocuğun yetim kaldığını ve yaklaşık 2 milyon insanın yerinden edildiğini hatırlattı. Sağlık hizmetlerine erişim eksikliği, açlık ve çaresizlikle yüzleşen bu insanların durumunun, uluslararası toplumun dikkatle ele alması gereken bir insani kriz olduğunu belirtti.

Başbakan, aynı zamanda İsrail'in kendini İran'a karşı savunma hakkını güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladı. Bölgedeki tüm tarafların aşırı güç kullanımı ve sivillere yönelik şiddet eylemleri nedeniyle büyük acılar yaşadığını ifade eden Starmer, herkesin "uçurumun kenarından geri çekilmesi" ve itidal göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Lübnan'daki İngiliz vatandaşlarının tahliye sürecine de değinen Starmer, şu ana kadar 430 İngiliz vatandaşının güvenli bir şekilde bölgeden çıkarıldığını bildirdi. İsrail'in Gazze'ye daha fazla insani yardım girişine izin vermesi gerektiğinin altını çizen Starmer, bölgedeki insani krizin çözümü için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Starmer, özellikle İşçi Partisi milletvekillerinin, İsrail'e yönelik tüm silah satışlarının durdurulması yönündeki taleplerine net bir yanıt verdi. Silah satışlarını tamamen durdurmanın savunma amaçlı silahların da satışını engelleyeceğini belirten Starmer, böyle bir kararın İran'ın saldırıları ve mevcut tehditler göz önünde bulundurulduğunda yanlış olacağını söyledi. Silah satışlarını savunan Starmer, bu tür önlemlerin İngiltere'nin bölgedeki rolü ve güvenliği için kritik olduğunu ifade etti.

Milletvekili Emily Thornberry'nin, bölgedeki sivil kayıpların yüksek olmasına yönelik eleştirisine yanıt veren Starmer, İngiltere'nin bölgede tansiyonu düşürmek için elinden geleni yaptığını vurguladı. Aynı oturumda Bağımsız Milletvekili Richard Burgeon'un, İsrail'e silah satışlarının durdurulması gerektiği yönündeki sorusuna ise Starmer, bu görüşe katılmadığını belirtti ve İran'ın saldırılarına karşı İsrail'in savunma hakkını desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İşçi Partisi üyeliği askıya alınan Milletvekili Zarah Sultana'nın, silah satışlarının tamamen durdurulması çağrısına ise Starmer net bir şekilde karşı çıktı. Başbakan, savunma amaçlı silahların satışını da kapsayacak bir yasağın bölgedeki hassas dengeyi bozacağını ve İngiltere'nin güvenlik politikalarına zarar vereceğini ifade ederek, böyle bir kararı desteklemeyeceğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa