Borrell'den, Macron'un "İsrail'e silah ambargosu" çağrısına destek

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un İsrail'e yönelik silah ambargosu çağrısına destek verdi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
08 Ekim 2024 00:26
GÜNCELLEME
08 Ekim 2024 01:01
Borrell'den, Macron'un ''İsrail'e silah ambargosu'' çağrısına destek
CS
Canan Salman Muhabir

Borrell, Avrupa Parlamentosu’nda Gazze'deki olayların birinci yılı anısına düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, Macron’un silah sevkiyatının durdurulması talebine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Borrell, konuşmasında Gazze'deki ölümlerin devam ettiğine dikkat çekerek, "Ölü sayısının artmaya devam ettiği bir noktada, Fransa Cumhurbaşkanı'nın yaptığı çağrı, yaşanan trajediye karşı atılması gereken önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı. 

Macron’un silah ambargosu talebini destekleyen Borrell, İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarında daha fazla can kaybını önlemek amacıyla uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Macron’un İsrail’e silah ambargosu çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze’ye yönelik saldırılarda kullanılan silahların sevkiyatının durdurulması yönünde uluslararası bir çağrı yapmıştı. Macron, bölgede siyasi çözüme dönülmesi gerektiğini ve İsrail’in kendisini savunurken uluslararası hukuk ve insani hukuk kurallarına uyması gerektiğini ifade etmişti. Macron, Gazze'de devam eden çatışmaların yalnızca askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini, barış ve diplomasiye daha fazla öncelik verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Netanyahu'dan Macron'a tepki

Bu açıklamalara sert bir şekilde karşı çıkan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batılı liderlerin İsrail’e yönelik silah ambargosu çağrılarını "ayıp" olarak nitelendirmiş ve bu önerilerin medeniyetin savunulması açısından büyük bir tehdit olduğunu savunmuştu. Netanyahu, özellikle İran’a karşı İsrail’in verdiği mücadelenin Batı dünyasının çıkarlarıyla örtüştüğünü ileri sürerek Macron’un çağrısına tepki göstermişti.

Fransa, İsrail’e olan desteğini vurgulasa da Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Netanyahu’nun eleştirilerinin "aşırıya kaçan" ifadeler içerdiği ve Fransa ile İsrail arasındaki güçlü dostluk ilişkilerine uygun olmadığı ifade edilmişti. Fransa, İsrail'in varlık hakkına saygı gösterdiğini ve bu bağlamda iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlü olduğunu vurgulasa da, uluslararası hukuka uyulması gerektiği konusunda ısrarcı bir tutum sergiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa