Maliyeden o sporculara “kırmızı kart” çıktı

Yüksek gelir elde etmelerine rağmen gelirlerini düşük göstererek az vergi ödeyen sporculara Maliyeden "kırmızı kart" çıktı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
08 Ekim 2024 10:12
GÜNCELLEME
08 Ekim 2024 11:46
Maliyeden o sporculara “kırmızı kart” çıktı
AA
Kaynak AA

Sporculara vergi incelemesi: 1900 kişi mercek altında

Hazine ve Maliye Bakanlığı, çeşitli spor dallarında faaliyet gösteren 1.900 sporcunun gelirlerini mercek altına aldı. İnceleme sonucunda, milyon dolarlık kontratlara sahip 400 sporcunun, son üç yılda yaklaşık 5 milyar liralık gelirini beyan dışı bıraktığı tespit edildi. Ayrıca, 100 sporcu ise gelir beyanında bulunmasına rağmen ücret gelirini bildirmedi.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında denetim

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyi engellemek amacıyla başlattığı çalışmalarını genişleterek, sporcuların gelirlerini inceledi. Bu kapsamda futbol, basketbol ve voleybol branşlarında profesyonel olarak görev yapan sporcuların gelir beyannameleri kontrol edildi.

Ücret beyanları çapraz kontrol edildi

2021-2023 yılları arasındaki veriler, kulüp sözleşmeleri ve medyada çıkan haberlerle çapraz kontrol edilerek, gelir beyannamesi dışında bırakılan kazançlar tespit edildi. Kanuna göre, sporcuların gelirleri belirli bir sınırı aştığında beyanname verip artan oranlı gelir vergisi ödemesi gerekiyor.

5 milyar liralık vergi kaybı saptandı

Denetimlerin ardından, 400 sporcunun yaklaşık 5 milyar liralık gelirini beyan etmediği ortaya çıktı. Bu sporcular, Bakanlık tarafından izaha davet edilerek, eksik vergilerini cezalı şekilde ödemek zorunda kalacak.

Bakan Şimşek’ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlı olduklarını vurgulayarak, "Çok kazanan ama düşük gelir beyan edenlerin kapısını çalmayı sürdüreceğiz. Vergi adaleti için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz." dedi.

Cezalı vergiler talep edilecek

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, izaha davet ettiği sporcuların eksik beyan edilen vergilerini cezalı şekilde talep edeceğini belirtti. Şimşek, denetimlerin süreceğini ve kayıt dışı gelirleri önlemeye yönelik tüm adımların atılacağını kaydetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa