Yeni üretilen araçlara alkolmetre zorunluluğu geliyor

Avrupa'da üretilen yeni araçlara alkolmetre kilidi zorunluluğu getiriliyor. Böylelikle kazalarında önüne geçilecek.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
08 Ekim 2024 10:32
GÜNCELLEME
08 Ekim 2024 10:53
Yeni üretilen araçlara alkolmetre zorunluluğu geliyor
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Yeni üretilen araçlarda alkolmetre zorunluluğu gündeme bir kez daha geldi. 

Avrupa Birliği ülkelerinde yeni araçlarda zorunlu hale gelen gelişmiş güvenlik sistemleri, karayolu güvenliğini artırmayı ve trafik kazalarını minimize etmeyi hedefliyor.Bu kapsamda özellikle alkol ölçümüne dayalı motor bloke sistemleri ve diğer elektronik güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. 

Alkol oranına göre araç çalışmayacak

Alkolmetreyle çalışan bu sistem, sürücünün aracını çalıştırmadan önce alkol seviyesini ölçtürmesini gerektiriyor. Eğer kandaki alkol seviyesi izin verilenin üzerindeyse, araç motoru bloke ediliyor ve çalışmıyor. Bu sistem, alkol kaynaklı kazaları önlemeyi hedefliyor.

Yeni araçlarda zorunlu hale gelen bir diğer teknoloji, sürücünün ani fren yapmasını destekleyen ve çarpışma riskini azaltan acil fren sistemleri olacak.

Arka koltuktaki yolcuların emniyet kemeri takmadığını belirleyen ve sürücüyü uyaran sistemler de yeni üretim araçlarda yer alacak. Araçların hız sınırlarına uygun hareket etmesini sağlayan ve sürücüyü aşırı hız yapmaktan koruyan bu sistem de zorunlu teknolojiler arasında bulunuyor.

Araç geri giderken, arkadan gelen trafiği algılayarak sürücüyü uyaran bu sistem de kazaların önüne geçmeyi amaçlıyor. İstem dışı veya yorgunluk kaynaklı şerit değişikliklerini algılayan ve sürücüyü uyararak olası kazaları önleyen sistemler de artık zorunlu hale geliyor

Hedef sıfır kaza 

Bu önlemler, AB’nin 2050 yılına kadar trafik kazalarındaki ölüm oranlarını sıfıra indirme hedefinin bir parçası olarak geliştiriliyor. Alcolock cihazı, sahtekarlığı önlemek için parmak izi tanıma, yüz algılama veya dijital fotoğraf teknolojisi gibi ek güvenlik özellikleri de sunacak. AB istatistiklerine göre, trafik kazalarındaki ölüm oranlarının yüzde 40’ında sürücünün alkollü olduğu tespit edildiği için bu yeni teknolojilerin ciddi bir etki yaratması bekleniyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa