NASA açıkladı: Bu ay hangi gökyüzü olayları yaşanacak?

NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı), bu ay yaşanacak olan gökyüzü olaylarını tek tek açıkladı. İşte ayrıntılar...

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
08 Ekim 2024 11:27
GÜNCELLEME
08 Ekim 2024 11:56
NASA açıkladı: Bu ay hangi gökyüzü olayları yaşanacak?
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Ekim ayı, astronomi meraklıları için pek çok gökyüzü olayının gerçekleşeceği bir dönem olacak. NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı) tarafından paylaşılan son verilere göre, bu ay içerisinde gökyüzünde çeşitli önemli astronomik olaylar ve gezegen geçişleri gözlemlenebilecek.

Dört gezegen parlak bir şekilde görülebilecek

Özellikle Güneş Sistemi'ndeki Venüs, Satürn, Mars ve Jüpiter gibi büyük gezegenler, gökyüzünde parlak bir şekilde görülebilecek. Venüs, ekim ayı boyunca gün batımının hemen ardından batı ufkunda belirgin bir şekilde ortaya çıkacak. Satürn, havanın kararmasının ardından güneydoğu ufkunda görülecek ve şafak vakti öncesi kaybolacak.

"Kızıl gezegen" olarak da anılan Mars, gece yarısının ardından yukarı çıkacak ve şafak vaktine dek güneydoğu ufkunda gözlemlenebilecek. Gecenin ilk yarısında yukarı çıkacak olan Jüpiter ise bu ayın tamamında sabah ilk saatlerde güney ufkunda görünür halde olacak.

Europa Clipper uzay aracı fırlatılacak

Bu ayın en dikkat çeken olaylarından biri, NASA'nın Europa Clipper uzay aracının fırlatılması olacak. Europa Clipper, Jüpiter’in uydusu olarak bilinen Europa’da hayat belirtilerini araştırmak üzere görevlendirildi.

Fırlatmanın başarılı olması halinde Europa Clipper, 2030 yılında Europa'ya ulaşacak ve yaklaşık dört yıl boyunca Jüpiter yörüngesinde dönerek araştırmalarına devam edecek. Uzay aracının temel amacı, Europa’nın buz katmanının altında su bulunup bulunmadığını araştırmak ve yaşam belirtileri olabilecek mikroorganizmaları tespit etmek olacak.

Europa Clipper, on bilimsel cihazla donatıldı. Bu cihazlar arasında buz tabakasının altındaki su varlığını incelemek için radar, atmosferdeki gaz ve tozları analiz etmek için kütle spektrometresi ve yüzeydeki ısı değişimlerini tespit etmek için termal emisyon görüntüleme sistemi bulunuyor. Uzay aracı, ayrıca yüzey tozlarını ölçen cihazlar ve Jüpiter'in yerçekimi alanına ilişkin verileri toplayacak radyo ekipmanları ile donatıldı.

Uzayda yaşama dair ilk somut kanıtlar elde edilebilir

Bilim insanları, Europa’nın yüzeyinde keşfedilecek olan buz kristallerinde mikroorganizmaların bulunma ihtimaline dikkat çekiyor. Eğer bu gerçekleşirse uzayda yaşamın varlığına dair ilk somut kanıtlar elde edilmiş olacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa