Benjamin Button hastalığının en uzun yaşayanıydı! 28 yaşında öldü

"Benjamin Button hastalığı" hastalığının en uzun yaşayanı olarak kayıtlara geçen Sammy Basso, 28 yaşında hayatını kaybetti.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
08 Ekim 2024 12:03
GÜNCELLEME
08 Ekim 2024 13:06
Benjamin Button hastalığının en uzun yaşayanıydı! 28 yaşında öldü
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

İtalya'nın kuzeyinde yer alan Veneto bölgesinde yaşadığı bilinen Sammy Basso, dünyada çok nadir görülen bir hastalık olan progeria yani hızlı yaşlanma hastalığı ile mücadele ediyordu. Progeria, genetik bir hastalık olup bireylerin hızla yaşlanmasına yol açan bir durum olarak biliniyor.

Basso'ya bu nadir hastalık teşhisi küçük yaşlarda konulmuş ve o, hayatını bu hastalığın tedavisini bulmaya adamıştı. Dünyada en uzun süre yaşayan progeria hastalarından biri olarak bilinen Basso, hastalıkla mücadelesiyle dikkat çekmişti.

İtalyan basın organı Il Messaggero'nun aktardığına göre; 28 yaşındaki Basso, 5 Ekim akşamı ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte akşam yemeği yerken aniden hayatını kaybetti. Bu ani ölüm, Basso'nun ailesi ve hastalığa dikkat çeken çevrelerde büyük bir üzüntü yarattı.

Büyüme geriliği ve saç dökülmesi gibi semptomları var

Progeria, halk arasında Brad Pitt'in başrolünü oynadığı "Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi" filminden esinlenerek "Benjamin Button Hastalığı" olarak da biliniyor. Bu hastalık, hastaların yaşlarına göre çok daha hızlı yaşlanmalarına neden oluyor.

Genellikle doğumda sağlıklı görünen progeria hastaları, birkaç yıl içinde büyüme geriliği, saç dökülmesi ve deri incelmesi gibi belirtiler göstermeye başlıyor.

Nadiren 15 seneden fazla yaşayanlar oluyor

Hızlı yaşlanma hastalığının, LMNA geninde meydana gelen bir mutasyon sonucu ortaya çıktığı biliniyor. Ayrıca, bu hastalığa sahip bireylerin ortalama yaşam süresi 15 sene civarında olup bu süreyi aşanlar nadir olarak görülüyor. Sammy Basso'nun bu nadir hastalıkla uzun yıllar süren mücadelesi, bilim dünyasında da önemli bir yere sahipti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa