Voyager 2'nin enerji kaynakları azaldı! NASA'dan kapatma kararı geldi

Voyager 2'nin enerji kaynaklarının azalmaya başlaması üzerine NASA, söz konusu uzay aracının plazma bilimi deneyini kapattı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
08 Ekim 2024 12:35
GÜNCELLEME
08 Ekim 2024 13:18
Voyager 2'nin enerji kaynakları azaldı! NASA'dan kapatma kararı geldi
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Voyager 2 olarak bilinen ve yıldızlararası uzaya ilişkin araştırmalar yürüten uzay aracındaki güç kaynakları azaldı. Bu nedenle NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı) mühendisleri tarafından Voyager 2'nin bilim araçlarından biri devre dışı bırakıldı.

Plazma bilimi deneyi kapatıldı

1977 yılında uzaya gönderilen Voyager 2, şu anda yıldızlararası uzayda keşiflerini sürdürüyor. Ancak aracın enerji seviyeleri tükenmeye başladığı için NASA uzmanları, plazma bilimi deneyini kapatma kararı aldı. Bu önlem, kalan enerji kaynaklarını daha verimli kullanabilmek adına alındı.

Voyager 2, 20 Ağustos 1977 tarihinde uzaya gönderildi ve yaklaşık 41 yıl süren yolculuğunun ardından 5 Kasım 2018 tarihinde Güneş Sistemi'ni terk ederek yıldızlararası uzaya ulaştı. Şu an itibarıyla Dünya'dan neredeyse 20,6 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Voyager 2, dört bilimsel cihazıyla Güneş'in etkisinin sonlandığı bölgenin yani heliosferin ötesinde bulunan uzay ortamını inceliyor.

Daha fazla cihazın devre dışı bırakılması gerekebilir

Voyager 2'nin enerji rezervleri hızla azaldığından NASA'nın önümüzdeki yıllarda daha fazla cihazı devre dışı bırakması gerekecek. Uzmanlar, Voyager 2’nin 2030'lu yıllara dek bir bilimsel cihazı faal durumda tutabileceğini öngörüyor.

Voyager 2’nin Dünya’ya olan uzaklığı neredeyse 137 astronomik birim (AU) olarak hesaplanıyor. AU, Dünya ile Güneş arasındaki mesafeyi temsil eden 149,6 milyon kilometrelik bir ölçü olarak biliniyor. Bu da Voyager 2'nin bulunduğu konumu daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Voyager 2 ile iletişim ışık hızında gerçekleştiği için aracın sinyalleri Dünya'ya yaklaşık 19 saat 5 dakikada ulaşıyor. Yani uzay aracı ile yapılan bir veri alışverişi toplamda 38 saat sürüyor. Örneğin, plazma bilimi cihazının kapatıldığı bilgisini Dünya’ya ulaştırmak bu kadar zaman aldı. Bu büyük mesafe, Güneş'in ışığının Dünya'ya sadece 8 dakikada ulaştığı düşünüldüğünde uzay keşfinin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa