2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu

ABD'li bilim insanı John Hopfield ve İngiliz bilim insanı Geoffrey Hinton, 2024 Nobel Fizik Ödülü'nü almaya hak kazandı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
08 Ekim 2024 13:02
GÜNCELLEME
08 Ekim 2024 13:43
2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri merakla bekleniyordu.

2024 Nobel Fizik Ödülü, bugün İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verildi. Amerikalı bilim insanı John J. Hopfield ve İngiliz bilim insanı Geoffrey E. Hinton, 2024 Nobel Fizik Ödülü'nü almaya hak kazandı.

Söz konusu bilim insanları, yapay sinir ağları ile makine öğrenimine imkân tanıyan çalışmaları dolayısıyla bu ödüle layık görüldü.

Kritik keşiflere imza attılar

John Hopfield ve Geoffrey Hinton'ın, yapay neuro-ağların kullanımı ile makine öğrenimi hususunda kritik keşiflere imza attıkları ve yapay zekanın gelişmesi hususunda da önemli hamlelerde bulundukları ifade ediliyor. 

1,1 milyon doları paylaşacaklar

John Hopfield ve Geoffrey Hinton, İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından verilen 1,1 milyon dolarlık para ödülüne de sahip oldular. Bilim insanlarının, bu para ödülünü kendi aralarında paylaşacakları belirtiliyor.

2024 Nobel Tıp ödülü ise dün sahiplerini bulmuştu. Amerikalı bilim insanları Victor Ambros ve Gary Ruvkun, söz konusu ödüle layık görülmüştü. MikroRNA'nın keşfine ve gen düzenlemesine dair yürüttükleri çalışmalar sayesinde 2024 Nobel Tıp ödülü'nü almaya hak kazanan Victor Ambros ve Gary Ruvkun'un keşiflerinin, çok hücreli organizmalar için gerekli olan tümüyle yeni bir gen düzenleme ilkesini gün yüzüne çıkardığı ifade edilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa