ABD basını Biden'ın Netanyahu'ya küfür ettiğini iddia etti

ABD Başkanı Joe Biden'ın yalancılıkla suçladığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya küfür ettiği iddia edildi.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
08 Ekim 2024 23:20
GÜNCELLEME
08 Ekim 2024 23:51
ABD basını Biden'ın  Netanyahu'ya küfür ettiğini iddia etti
BY
Barış Yılmaz Muhabir

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu yalancılıkla itham ettiği ve sık sık küfürlü ifadeler kullandığı iddiaları Amerikan basınına yansıdı. 

CNN'in haberine göre, ünlü gazeteci Bob Woodward'ın yayımlanacak olan "War" adlı kitabı, Biden ile Netanyahu arasında son aylarda gerçekleşen görüşmelere ilişkin çarpıcı detayları ortaya koydu.

Kitapta yer alan bilgilere göre, Biden ile Netanyahu arasındaki ilişki bu yılın bahar aylarında belirgin şekilde gerildi.

Biden Netanyahu'ya küfür etti

Nisan ayındaki bir telefon görüşmesinde, Biden'ın Netanyahu'ya Gazze Şeridi konusundaki askeri stratejisini sorması üzerine, İsrail başbakanı  Refah bölgesine kara saldırısı düzenlemesi gerektiği yanıtını verdi. Biden'ın ise bu yanıt üzerine "Bibi, bir stratejin yok." dedi.

Mayıs ayında İsrail'in Gazze'nin Mısır sınırında bulunan Refah bölgesine yönelik kara harekâtı başlatmasının ardından, Biden çevresindekilerle görüşürken Netanyahu hakkında küfürlü ifadeler kullandı. Sinkaflı kelimeler kullanan Biden Netanyahu için "yalancı ve kötü bir adam" tanımlamasında bulundu.

Rusya'nın nükleer silah kullanacağı korkusu

Bob Woodward kitabında ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'na önemli bir bölüm ayırdı. Kitapta ABD'li yetkililerin, Moskova'nın taktik nükleer silah kullanabileceğinden endişe duyduğu öne sürülüyor. Eylül 2022'de, Beyaz Saray'daki üst düzey yetkililer bir toplantıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in taktik nükleer silah kullanma olasılığının yüzde 50 olduğuna dair düşüncelerini paylaştı. Biden'ın talimatıyla, Rus muhataplarıyla görüşmeler yapan ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları, bu konudaki tutumlarını net bir şekilde ortaya koydu.

Trump ve Putin arasındaki gizli iletişim

Kitabın Donald Trump ile ilgili bölümü de dikkat çekici iddialar içeriyor. Eski ABD Başkanı Trump'ın, Covid-19 salgınının en yoğun döneminde, kendi kişisel kullanımı için ayrılan test kitlerinden bir kısmını gizlice Putin'e gönderdiği iddia ediliyor. Woodward, Trump'ın görevden ayrılmasının ardından Putin ile en az yedi telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve iletişimini sürdürdüğünü de vurguladı.

Trump'ın seçim kampanyası sözcüsü Steven Cheung, Woodward'ın kitabındaki iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu. ABD merkezli Politico dergisinde de benzer haberlere yer verilmiş, ancak Beyaz Saray bu iddiaları yalanlamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa