ABD Dışişleri: "Hizbullah'ın ateşkes çağrısı gücünü yitirmesine bağlı"

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik ateşkes çağrısının, örgütün son dönemde gücünü kaybetmesiyle bağlantılı olduğunu öne sürdü.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 00:20
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 00:20
ABD Dışişleri: ''Hizbullah'ın ateşkes çağrısı gücünü yitirmesine bağlı''
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Bakanlık sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırılarının örgütün askeri yeteneklerini önemli ölçüde zayıflattığını belirtti.

 Miller, bu durumun Hizbullah'ın sahadaki gücünü yitirdiğini fark ederek ateşkes çağrısında bulunmasına yol açtığını ifade etti.

Hizbullah'ın bir yıldan fazla bir süredir Gazze'yi kapsamayan bir ateşkesi reddettiğini belirten Miller, örgütün şimdi Gazze'den bağımsız bir ateşkes talep etme noktasına gelmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi. 

Ancak Miller, Hizbullah'ın ateşkes çağrısının tam olarak neyi kapsadığının net olmadığını vurguladı. Miller, Hizbullah'ın sadece bir ateşkes mi istediği yoksa Litani Nehri'nin ötesine çekilmeyi de kabul edip etmediğinin belirsiz olduğunu dile getirdi.

Miller, Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını kısmen reddettiğini hatırlatarak, bu kararın şartlarına göre örgütün silahlarını bırakması ve Litani Nehri'nin ötesine çekilmesi gerektiğini söyledi. 

Diplomatik bir çözümden yana olduklarını vurgulayan Miller, ABD'nin İsrail'in Hizbullah'ın kapasitesini düşürme çabalarını desteklediğini belirtti. 

Miller, Lübnan halkı için bir fırsat doğduğunu, halkın kendi liderlerini seçmesi gerektiğini ve devlet dışı silahlı grupların süreçte yer almaması gerektiğini savundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa