İngilizlerde Rusya ve İran alarmı!

İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5 Başkanı, Rusya ve İran'dan gelen tehditlerin arttığını söyledi. İşte habere dair ayrıntılar ve gelişmeler...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 07:50
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 07:50
İngilizlerde Rusya ve İran alarmı!
AA
Kaynak AA

İngiltere İç İstihbarat Teşkilatı MI5 Başkanı Ken McCallum, Rusya ve İran'dan gelen tehditlerin artış gösterdiğini açıkladı. Yıllık değerlendirme toplantısında konuşan McCallum, özellikle Rus istihbaratının İngiltere'de kargaşa çıkarmaya yönelik sabotaj, kundaklama gibi tehlikeli faaliyetlerde bulunduğunu vurguladı.

Rusya'nın Faaliyetleri

Rusya'nın Ukrayna ile devam eden savaşta İngiltere'nin Ukrayna'yı desteklemesine misilleme olarak İngiltere'ye yönelik eylemler düzenlediğini belirten McCallum, Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun sabotaj ve diğer tehlikeli operasyonlar gerçekleştirdiğini söyledi. Bu bağlamda, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Avrupa genelinde 750 Rus diplomatın sınır dışı edildiğini ve bunların çoğunun aslında istihbarat ajanı olduğunu kaydetti.

İran'ın Tehditleri

McCallum, İran'ın İngiltere'ye yönelik tehditlerinin de ciddi bir seviyeye ulaştığını dile getirdi. Özellikle Mahsa Amini'nin ölümünden bu yana, MI5'in İran destekli 20 komployu engellediğini belirtti. İran’ın eylemlerinin hızlandığını ve büyüdüğünü vurgulayan McCallum, Orta Doğu'daki çatışmaların İngiltere'ye yönelik İran kaynaklı tehditleri artırdığını ifade etti.

Aşırıcılık ve Gençler

McCallum, aşırıcılık ve aşırı sağın da İngiltere için büyük bir tehdit olduğunu belirtti. Özellikle gençlerin çevrim içi aşırılıklara yöneldiğini, terör suçlamalarıyla inceleme altında olan kişilerin %13'ünün 18 yaşın altında olduğunu söyledi. 2017'den bu yana 43 silahlı ve patlayıcılı saldırının engellendiğini açıkladı.

Devlet Destekli Tehditler

MI5 Başkanı, devlet kaynaklı tehditlerin %48 arttığını, bu tehditlerin sadece terörle sınırlı olmadığını, suikastlar ve sabotajların da arttığını belirtti. McCallum, Çin'in de bilgi ve veri çalma girişimlerinde bulunduğunu iddia ederek, İngiltere’nin küresel tehditlerle mücadele kapasitesinin daha da arttırılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa