Jayapal'dan, “Eygi’nin ölümü soruşturulsun” çağrısı!

ABD Kongre üyesi Pramila Jayapal'dan, Biden hükümetine “İsrail’in Ayşenur Ezgi Eygi'yi öldürülmesini soruşturalım” çağrısı geldi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 10:27
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 10:41
Jayapal'dan, “Eygi’nin ölümü soruşturulsun” çağrısı!
AA
Kaynak AA

ABD’li vekil, Eygi’nin ölümü için bağımsız soruşturma talep etti

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Pramila Jayapal, Batı Şeria'da barışçıl bir gösteriye katılırken İsrail askerlerinin ateşi sonucu hayatını kaybeden ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü hakkında bağımsız bir soruşturma açılması çağrısında bulundu. Jayapal, Washington yönetiminin konuyla ilgili adım atmamasını eleştirdi.

Jayapal, ABD yönetiminin sessizliğini eleştirdi

Pramila Jayapal, Eygi'nin ölümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin bir aydan uzun süredir bağımsız bir soruşturma başlatmadığını belirtti. Jayapal, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin barışçıl protestolara gerçek mermilerle müdahalesine dair bilgi edinilememesini de eleştirdi.

“ABD vatandaşlarının korunması acil bir konu”

Jayapal, bir ABD vatandaşının İsrail ordusu tarafından öldürülmesinin acilen ele alınması gerektiğini vurguladı. Tarihte benzer olayların tekrar ettiğine dikkat çeken Jayapal, Washington yönetiminin tepkisizliğinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Rachel Corrie olayı hatırlatıldı

Jayapal, 2003’te ABD vatandaşı Rachel Corrie’nin Batı Şeria’da bir İsrail buldozeri tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, o dönemde 70’ten fazla Kongre üyesinin bağımsız soruşturma çağrısında bulunduğunu ancak bir adım atılmadığını belirtti. Yalnızca 2024 yılı içinde Batı Şeria'da 3 ABD vatandaşının öldürüldüğünü de ekledi.

Askeri yardımların durdurulması gerektiğini savundu

Jayapal, ABD’nin İsrail’e verdiği askeri yardımların kesilmesi gerektiğini belirterek, Tel Aviv’in uluslararası hukuka uymadığı sürece hesap verebilirliğin sağlanması gerektiğini savundu. Bu kapsamda, Eygi’nin ölümü için bağımsız bir soruşturma açılana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

İsrail askerlerinin Eygi'yi öldürmesi

İsrail askerleri, Batı Şeria’da Filistinlilere destek için yapılan barışçıl bir gösteride kalabalığa ateş açmış, ABD vatandaşı ve Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü Eygi, başından vurularak ağır yaralanmıştı. Filistin'de hastaneye kaldırılan Eygi, 6 Eylül’de hayatını kaybetmiş ve cenazesi 14 Eylül’de Türkiye’de toprağa verilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa