Yeni ek vergiler kriz yarattı! Çin, Türkiye'yi şikâyet etti

Çin, elektrikli ve hibrit araçlara yeni ek vergiler getirilmesini gerekçe göstererek Türkiye'yi DTÖ'ye (Dünya Ticaret Örgütü) şikâyet etti.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 11:18
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 11:49
Yeni ek vergiler kriz yarattı! Çin, Türkiye'yi şikâyet etti
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Türkiye'nin elektrikli ve hibrit araçlara uyguladığı ek vergiler, Çin'in tepkisine yol açtı. Çin Ticaret Bakanlığı, bu vergiler sebebiyle Türkiye'yi DTÖ'ye (Dünya Ticaret Örgütü) şikâyet ettiğini duyurdu. Çin'in diplomatik misyonu tarafından salı günü yapılan açıklamada, Türkiye’nin elektrikli araç ithalatına uyguladığı gümrük vergileri sebebiyle bir ticaret anlaşmazlığının söz konusu olduğu ve DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) nezdinde ilk adımın atıldığı ifade edildi.

Çin, elektrikli araç ihracatının artması sebebiyle yoğun ticari baskılar ile karşılaştığını belirtiyor. Bunun yanı sıra çok sayıda ülkenin, "Çin ekonomisine destek vermek amacıyla ağır sübvansiyonları devreye soktuğunu ileri sürdüğünü" aktarıyor.

Reuters'ın haberine göre; Çin tarafından yapılan şikâyette, Türkiye'nin aldığı önlemlerin DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) kurallarına aykırı olduğu ve korumacılık niteliği taşıdığı vurgulanarak Türkiye’nin DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) kurallarına riayet etmesi ve bu tedbirleri hızlı bir şekilde düzeltmesi talep edildi.

Türkiye, Çinli otomobil üreticileri ile ilişkilerini derinleştiriyor

Türkiye, haziranda Çin’den ithal edilen araçlara %40 oranında ek gümrük vergisi getireceğini duyurmuş, geçtiğimiz ay da plug-in hibrit araçların ithalatı için sıkı düzenlemeleri hayata geçirmişti.

Ancak bu gelişmelere rağmen Türkiye, Çinli otomobil üreticileriyle ilişkilerini derinleştirmeye devam ediyor. 2024'ün başında Çinli otomotiv devi BYD ile bir iş birliği anlaşması imzalanırken geçtiğimiz hafta Chery ile yatırım müzakerelerinin son aşamasına gelindiği belirtilmişti.

Avrupa Birliği de ağır gümrük vergileri uyguluyor

AB (Avrupa Birliği) de benzer şekilde Çin yapımı elektrikli araçlara ağır gümrük vergileri uygulamayı sürdürüyor.

Çin’in DTÖ’ye (Dünya Ticaret Örgütü) yaptığı "istişare talebi", ticari anlaşmazlığın ilk resmi adımı olarak kabul ediliyor ve bazı durumlarda anlaşmazlıkların bu aşamada çözüme kavuşturulduğu ifade ediliyor.

Mart ayında Çin'in, elektrikli araç sektörünü korumak amacıyla ABD (Amerika Birleşik Devletleri) sübvansiyonlarına karşı bir başka DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) anlaşmazlığı açtığı da biliniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa