UCM’den Almanya'ya: “Filistin Devleti” diyeceksiniz

UCM, İsrail destekçisi kurumlardan ve Almanya’dan “Filistin” değil, "Filistin Devleti" ifadesini kullanmalarını istedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 12:10
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 13:58
UCM’den Almanya'ya: “Filistin Devleti” diyeceksiniz
AA
Kaynak AA

UCM, “Filistin” yerine “Filistin Devleti” ifadesini kullanmalarını istedi

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Almanya ve İsrail destekçisi kuruluşlardan, mahkemeye sundukları yazılı beyanlarda “Filistin” yerine “Filistin Devleti” ifadesini kullanmalarını talep etti. Bu talep, Almanya ve çeşitli STK’ler tarafından duyuruldu.

Almanya ve İsrail destekçisi gruplardan değişiklik talep edildi

UCM’de Filistin soruşturmasına ilişkin sunulan yazılı beyanlarda, Almanya, ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Profesör Doktor David Chilstein, İsrailli mağdurların avukatı Yael Vias Gvirsman ve diğer bazı STK'lerin dilekçelerinde "Filistin" ifadesini "Filistin Devleti" olarak değiştirmeleri istendi. Açıklamaya göre, bu düzeltme talebi doğrudan mahkemeden geldi.

Filistin, UCM’ye üye devlet olarak kabul ediliyor

UCM’ye taraf ülkeler konseyi, Filistin’in 2 Ocak 2015’te Roma Statüsü’ne katılım belgesini sunmasının ardından Filistin’i UCM’nin üye devleti olarak kabul etti. Ayrıca, 7 Ekim 2023’ten itibaren Filistin’i tanıyan ülke sayısının 146’ya yükseldiği bildirildi.

UCM’de Filistin soruşturmasının kapsamı genişledi

UCM Savcılığı, Filistin’in yargı yetkisini kabul etmesiyle 1 Ocak 2015’te Filistin’deki duruma dair ön inceleme başlattı. Resmi soruşturma ise 3 Mart 2021'de açıldı. Soruşturmanın kapsamı, 7 Ekim 2023’teki olayların ardından genişletildi. Güney Afrika, Bangladeş, Bolivya, Komorlar ve Cibuti gibi ülkeler, UCM’den Filistin’deki suçların soruşturulmasını resmi olarak talep etti.

Savcı Kerim Han, üst düzey isimler hakkında tutuklama talebinde bulundu

20 Mayıs 2024’te UCM Savcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Hamas liderleri İsmail Heniyye, Yahya Sinvar ve Muhammed Deif hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan tutuklama talebinde bulundu. Ancak, 9 Ağustos 2024’te İsmail Heniyye’nin ölümü üzerine hakkındaki dava düşürüldü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa