Tahliye başladı: Lübnan'daki Türk vatandaşları yurda dönüyor

İsrail'in bombardımana tuttuğu Lübnan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları tahliye ediliyor. Vatandaşlar, Beyrut Limanı'nda gemileri beklemeye koyuldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 12:23
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 13:22
Tahliye başladı: Lübnan'daki Türk vatandaşları yurda dönüyor
AA
Kaynak AA

İsrail'in bombardımanları nedeniyle kendilerini güvende hissetmeyen Türk vatandaşlarının tahliyesine başlandı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının artmasıyla başlayan Türk vatandaşlarının tahliyesi ve bölgeye yapılan yardımlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ulusoy, İsrail’in son dönemde artan saldırıları sonucu Lübnan'daki Türk vatandaşlarından güvenlik endişeleri nedeniyle tahliye taleplerinin geldiğini belirtti.

"Türk vatandaşları Mersin'e götürülecek"

Büyükelçi Ulusoy, yaptığı açıklamada, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemilerinin bugün Beyrut Limanı'na ulaştığını ve 2.000 kişilik kapasiteye sahip bu gemilerle Türk vatandaşlarının tahliye edilerek Mersin’e götürüleceğini ifade etti. Ulusoy, Mersin'e ulaşan vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanacağına da vurgu yaptı.

"Lübnan'a 300 ton insani yardım götürüldü"

Yardım çalışmalarına da değinen Ulusoy, Türkiye'den Lübnan’a 300 ton insani yardım götürüldüğünü, bu yardımların AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), Kızılay ve çeşitli dernekler tarafından gönderildiğini söyledi.

Bu yardımlar arasında yatak, battaniye, çadır, gıda ve hijyen malzemeleri gibi temel ihtiyaç maddelerinin yer aldığını kaydeden Ulusoy, ayrıca Türkiye'nin geçtiğimiz ay da 30 ton ilaç ve gıda yardımı gönderdiğini hatırlattı ve TİKA'nın (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) Lübnan’daki aktif çalışmalarını vurguladı.

"Lübnan'da güvenlik koşulları kötüleşti"

Lübnan'daki güvenlik durumunun ciddi şekilde bozulduğunu belirten Ulusoy, özellikle eylül ayından bu yana güvenlik koşullarının kötüleştiğini ve bunun Lübnan genelinde hissedildiğini ifade etti. 

İsrail’in Beyrut’a yönelik saldırıları nedeniyle neredeyse 1 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Ulusoy, Türkiye'nin bu insani krize karşı yoğun çaba gösterdiğini belirtti. 

Beyrut'ta yaşayan ve tahliye bekleyen Türk vatandaşları da yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Akademisyen Alparslan Tuncay, Dahiye'ye beş kilometre uzaklıkta bulunan Hamra'da yaşadığını söyledi. İsrail tarafından düzenlenen saldırıları yoğun bir biçimde hissettiklerini aktaran Tuncay, aldıkları uçak biletlerinin iptal olduğunu aktardı. Tuncay, Türk devletinin kendilerine sunduğu tahliye imkânından memnun olduklarını belirtti.

İsrail'in saldırıları nedeniyle hem kendisinin hem de ailesinin endişelendiğini ifade eden Tuncay, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinin ve diğer yetkililerin tahliye operasyonuyla yakından ilgilendiklerini ve kendilerini sık sık aradıklarını anlattı.

"Bir haftalığına geldik, 24 gün mahsur kaldık"

Büşra Gülbaba isimli Türk vatandaşı ise bir hafta süreyle Lübnan'a geldiklerini ancak 24 gün boyunca mahsur kaldıklarını belirtti. Üç defa uçuşlarının iptal edildiğini kaydeden Gülbaba, tahliye haberini alınca mutlu olduklarını ve bakanlıkla da sık sık irtibat kurduklarını dile getirdi.

Bekaa'da kaldıklarını ve bulundukları yerin güvenli olduğunu ancak bomba seslerini işittikleri için korktuklarını anlatan Gülbaba, hemen barış sağlanması yönündeki dileklerini iletti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa