2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu

2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri John Jumper, Demis Hassabis ve David Baker olarak açıklandı. İşte ayrıntılar...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 13:21
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 15:11
2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu
AA
Kaynak AA

2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri açıklandı. John Jumper, Demis Hassabis ve David Baker, 2024 Nobel Kimya Ödülü'nü almaya hak kazandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde basın toplantısı gerçekleştirildi ve söz konusu ödülün sahipleri burada duyuruldu.

John Jumper ve Demis Hassabis, "protein yapı tahmini" konusunda yaptıkları çalışmalardan dolayı bu ödülün sahibi oldu. David Baker ise "bilgi-işlemsel protein tasarımı" konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı bu ödülü almaya hak kazandı.

Alexei I. Ekimov, Louis E. Brus ve Moungi Gabriel Bawendi, 2023 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen bilim insanları olarak kayıtlara geçmişti. Bahsi geçen bilim insanları, kuantum noktalarının keşfi ve sentezi konusunda yaptıkları çalışmalardan dolayı bu ödülün sahibi olmuşlardı.

Nobel Ödülleri nedir?

Nobel Vakfının, İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda 9 Haziran 1900 tarihinde kurulduğu biliniyor. İnsanlığa hizmet eden kişilere bu vakıf tarafından Nobel Ödülleri veriliyor. Dünyanın en saygın ödülleri olarak bilinen Nobel Ödülleri; tıp, barış, edebiyat, kimya ve fizik dallarında en başarılı olarak değerlendirilen şahıslara ya da kuruluşlara veriliyor.

Nobel Ödülleri'ni bu şahıs ya da kuruluşlara layık görenler ise Norveç Nobel Komitesi, Karolinska Enstitüsü, İsveç Akademisi ve İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi oluyor. Her sene Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümünde yani 10 Aralık günü tören düzenleniyor ve bu ödüller sahipleri ile buluşturuluyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa