Google, Android mağazasından Kaspersky uygulamasını kaldırdı

Google, Android uygulama mağazasından Kaspersky Lab'ın antivirüs yazılımını kaldırdı. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 13:48
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 15:20
Google, Android mağazasından Kaspersky uygulamasını kaldırdı
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Son yıllarda uyguladığı ambargolarla adından sıkça söz ettiren ABD (Amerika Birleşik Devletleri), şimdi de benzer yaptırımları Rusya'ya yönelik hayata geçiriyor.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) hükûmeti, Rus yazılım şirketi Kaspersky'nin ürünlerini, uzun süredir Rus hükûmetiyle olan ilişkileri nedeniyle ulusal güvenlik riski olarak değerlendirmekteydi.

Bu bağlamda geçtiğimiz aylarda alınan bir kararla, 2017 senesinde kamu kurum ve kuruluşlarından yasaklanan Kaspersky ürünlerinin artık bütün kullanıcılar için de yasaklanacağı açıklandı.

Kaspersky Labs, ABD hükûmetinin şirketin ülkedeki satışlarını önleme planlarını duyurmasından neredeyse bir ay sonra, 20 Temmuz 2024 tarihinden itibaren ABD'deki (Amerika Birleşik Devletleri) faaliyetlerini aşamalı olarak sona erdireceğini bildirdi.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) hükûmetinin getirdiği yeni kısıtlamalar, Kaspersky yazılımının satışını durdurmanın yanı sıra güncellemelerin indirilmesine, ürünün tekrar satılmasına ve lisanslanmasına da yasak getirdi. Bu yeni düzenleme, 29 Eylül 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe konuldu.

Kaspersky uygulaması Google Play Store'dan kaldırıldı

Google, Kaspersky'nin antivirüs yazılımını Play Store'dan kaldırarak şirketin geliştirici lisansını da iptal etti. Kaspersky, bu yasaklama kararını resmî web sitesinden açıklayarak yalnızca ABD'deki (Amerika Birleşik Devletleri) satış ve dağıtımların engellendiğini vurguladı.

Mevcut kullanıcılar, uygulamanın yüklü olduğu cihazlarda antivirüs işlevini kullanmaya devam edebilecek ancak güncellemeleri almayacaklar. Ayrıca, uygulamanın silinmesi durumunda yeniden yüklenmesi mümkün olmayacak.

"Kaspersky ürünlerini cihazlarınızdan kaldırın" çağrısı

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) yetkilileri, Kaspersky ürünlerini kullanan kişilere "derhal bu yazılımları cihazlarından kaldırmaları" konusunda çağrıda bulundu.

Kaspersky Labs ise daha önce yaptığı açıklamalarda, asla Rus hükûmetiyle bir ilişkisinin bulunmadığını ve gerekli olması halinde kodlarının inceleme altına alınabileceğini belirtmişti. Bu durum, yazılım endüstrisindeki güvenlik kaygılarını artırırken Kaspersky ürünleri üzerindeki belirsizlikleri de beraberinde getiriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa