Lübnan'daki Türkler tahliye ediliyor

İsrail’in saldırıları altındaki Lübnan’da Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinesiyle Türklerin tahliyesine başlandı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 20:47
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 21:10
Lübnan'daki Türkler tahliye ediliyor
AA
Kaynak AA

Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonuyla, İsrail’in saldırıları altında bulunan Lübnan’dan çoğu Türk vatandaşı olan sivillerin tahliyesine başlandı. Türkiye’nin insani yardım taşıyan Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar amfibi gemileri, Beyrut Limanı’na ulaşıp yüklerini indirdi.

Tahliye süreci kapsamında, TCG Bayraktar’a hazırlıkların tamamlanmasının ardından çoğu Türk vatandaşı olan siviller bavul kontrollerinin ardından alınmaya başladı. Gemide yer alan siviller arasında yaşlılar, engelliler, bebekler ve çocuklar da bulunuyor. Tahliye sürecinde Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy ve Lübnan Tahliye Görevi Grup Komutanı Tümamiral Nihat Baran, gemiye binenleri karşılayarak süreci yakından takip etti.

Yardım malzemelerinin boşaltılması tamamlanan TCG Sancaktar gemisine de hazırlıklar tamamlandığında diğer siviller alınarak tahliye işlemleri sürdürülecek. İki gemi, işlemlerin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye doğru yola çıkacak.

Askeri gemilere firkateynler eşlik edecek

Lübnan'daki denizden gerçekleştirilen bu ilk askeri tahliye kapsamında, TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar'a 2 firkateyn ve 2 karakol gemisi eşlik edecek. Ayrıca, gemilerde bulunan sağlık ekipleri tarafından sivillerin sağlık kontrolleri yapılacak. Sadece Türk vatandaşları değil, Türk makamlarından talepte bulunan diğer ülkelerin vatandaşları da bu gemilerle tahliye edilecek.

2006'da da benzer Bir Tahliye Gerçekleşmişti

Türkiye, daha önce 2006 yılında İsrail-Lübnan Savaşı sırasında da benzer bir tahliye operasyonu gerçekleştirmişti. Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın organizasyonuyla, Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG İskenderun, 23 Temmuz 2006'da Beyrut Limanı’na ulaşmış ve yaklaşık 1100 Türk vatandaşını 12 saatlik bir operasyonla tahliye etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa