ABD Merkez Bankası (FED) faizi yine indirecek mi?

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantı tutanaklarına göre, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesine geniş bir destek bulunuyor.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
09 Ekim 2024 23:02
GÜNCELLEME
09 Ekim 2024 23:02
ABD Merkez Bankası (FED) faizi yine indirecek mi?
CS
Canan Salman Muhabir

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayındaki son toplantısına ilişkin yayımlanan tutanaklar, bankanın politika faizinde önemli bir indirim yönünde geniş bir destek olduğunu ortaya koydu. 

Toplantıda, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesi konusunda çoğu yetkilinin uzlaştığı görülürken, bazı üyelerin daha kademeli bir yaklaşım olan 25 baz puanlık indirimi tercih ettiği belirtildi.

Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen toplantının ardından açıklanan tutanaklarda, enflasyon ve risk dengesi konularında tüm yetkililerin para politikasının gevşetilmesi gerektiği konusunda ortak bir görüşe sahip olduğu belirlendi.

50 puanlık faiz indirimine geniş destek var

Politika faizinde 4 yıl aradan sonra ilk kez indirime gidilmesi ve faizin 50 baz puan düşürülerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekilmesi kararının arkasında, enflasyonun düşme eğilimine girmesi etkili oldu. Ancak tutanaklar, faiz indirimi konusunda yetkililer arasında bazı görüş ayrılıkları olduğunu da gösterdi. Önemli bir çoğunluk, 50 baz puanlık indirimi desteklerken, bazı yetkililer ise ekonomik büyümenin güçlü ve işsizlik oranının düşük seyretmeye devam ettiğine dikkat çekerek daha temkinli bir yaklaşım olan 25 baz puanlık indirimi savundu.

Tutanaklarda, bazı yetkililerin kademeli bir faiz indiriminin politika normalleşmesiyle daha uyumlu olacağını ve ekonominin gidişatını daha sağlıklı bir şekilde değerlendirmeye fırsat tanıyacağını düşündüğü ifade edildi. Bunun yanında, tüm yetkililer enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine ulaşması gerektiği noktasında fikir birliği içindeydi.

Enflasyon ve işgücü piyasasına yakın takip

Tutanaklarda ayrıca, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine dair yetkililerin güveninin arttığı belirtildi. Ancak bazı üyeler, işgücü piyasasındaki mevcut güçlü koşulların zayıflamasıyla birlikte daha ciddi bozulmaların ortaya çıkabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Toplantıda ekonomik görünüme ilişkin riskler de tartışıldı. Enflasyona dair yukarı yönlü risklerin azalması ve istihdam tarafında aşağı yönlü risklerin artması, birçok yetkili tarafından not edildi. Bu nedenle, işgücü piyasasındaki göstergelerin yakından izlenmesi gerektiği konusunda genel bir mutabakat sağlandı.

FED 6-7 Kasım'da toplanacak

Eylül ayındaki toplantıda, 50 baz puanlık faiz indirimi kararı 11’e karşı 1 oyla kabul edildi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, 25 baz puanlık indirimi savunan tek isim olarak karşı oy kullandı. Bu durum, Fed içinde daha ihtiyatlı bir politika yaklaşımı isteyenlerin de olduğunu gözler önüne serdi.

Fed’in bir sonraki toplantısı 6-7 Kasım tarihlerinde yapılacak. Ekonomik gelişmeler ışığında, faiz politikasının nasıl şekilleneceği ve bankanın enflasyonla mücadelede atacağı adımlar piyasalar tarafından yakından takip edilecek.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa