Beyaz Saray'dan Biden-Netanyahu görüşmesine ilişkin açıklama

ABD Başkanı Biden telefonda görüştüğü İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Beyrut'a yönelik saldırılarda sivillere verilen zararın en aza indirilmesini istedi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 00:46
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 00:55
Beyaz Saray'dan Biden-Netanyahu görüşmesine ilişkin açıklama
CS
Canan Salman Muhabir

İsrail'in  İran'a karşı askeri bir harekata hazırlandığı dönemde, ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Telefon görüşmesine ilişkin ayrıntıları Beyaz Saray açıkladı.

Buna göre Biden, Beyrut gibi yoğun sivil nüfusa sahip bölgelerde olası sivil kayıpların en aza indirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de katıldığı bu görüşme, özellikle Lübnan ve Gazze'deki durumlara yönelik diplomatik çözüm arayışlarına odaklandı.

Biden, İsrail’in güvenliği konusundaki ABD taahhüdünü yineleyerek, özellikle Mavi Hat bölgesinde hem İsraillilerin hem de Lübnanlıların güvenli bir şekilde evlerine dönebilmeleri için diplomatik çözümün önemine işaret etti. ABD Başkanı, Beyrut'taki sivillerin gördüğü zararın en aza indirilmesi için dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Gazze'nin kuzeyine erişim

Gazze’deki insani durum da görüşmenin önemli konularından biriydi. Biden, bölgenin kuzeyine insani erişimin sağlanması ve ateşkesin yeniden tesis edilmesi için diplomatik girişimlerin hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

Beyaz Saray: “Verimli bir görüşme oldu”

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden ile Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeyi "doğrudan" ve "verimli" olarak nitelendirdi. Jean-Pierre, yaklaşık 30 dakika süren bu görüşmede birçok konunun ele alındığını belirtti, ancak ayrıntılara fazla girmedi.

Sözcü, İran'ın son saldırısına karşı nasıl bir yanıt verileceği üzerine görüşmelerin süreceğini kaydetti.

Jean-Pierre ayrıca, Biden’ın kapalı kapılar ardında Netanyahu hakkında küfürlü ifadeler kullandığı yönündeki iddiaları içeren Bob Woodward’un yakında çıkacak kitabı hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Netanyahu ile yaptığı geçmişteki telefon görüşmelerine dair sorulara da yanıt vermeyen Jean-Pierre, bu konularda yorum yapmayacağını ifade etti.

İsrail’in misilleme planı

Netanyahu ile Biden arasındaki bu görüşme, yaklaşık iki ay sonra yapılan ilk doğrudan temas olması sebebiyle dikkat çekti. İsrail'in İran'a karşı misilleme planları konusunda ise İsrail medyası, hava saldırıları ve suikastlar dahil bir dizi askeri operasyonun gündemde olduğunu iddia etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa