ABD: "Filistinli sivillere ateş açılması doğruysa kabul edilemez"

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki saldırılardan kaçan Filistinli sivillere yönelik ateş açıldığının doğruysa kabul edilemez olduğunu söyledi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 01:12
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 01:12
ABD: ''Filistinli sivillere ateş açılması doğruysa kabul edilemez''
CS
Canan Salman Muhabir

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği günlük basın toplantısında, Orta Doğu'daki gelişmeler ve özellikle Gazze'deki insani duruma ilişkin soruları yanıtladı. 

"Kesinlikle kabul edilemez"

İsrail askerlerinin, Gazze'den kaçmaya çalışan Filistinli sivillere ateş ettiği yönündeki raporların hatırlatılması üzerine Miller, "Bu raporların ayrıntılarına ilişkin henüz net bilgiye sahip değiliz, ancak doğruysa kesinlikle kabul edilemez" şeklinde konuştu.

İsrail'e "soruşturma açıp hesap sorun" çağrısı

Sözcü Miller, kaçmaya çalışan sivillere İsrail güçleri tarafından ateş açılması gibi bir durumun asla kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, "İsrail hükümetine, bu iddiaları detaylı bir şekilde araştırması çağrısında bulunuyoruz. Eğer doğrulanırsa, bu olayın sorumlularından hesap sorulmasını bekliyoruz" dedi. Miller'in bu açıklamaları, uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyinde saldırılardan kaçan sivillere tahliye esnasında ateş açtığına dair görüntüler uluslararası medyada geniş yer bulmuştu. Görüntülerde, tahliye edilen sivillerin ateş altında kaldığı ve bazı sivillerin yaralandığı iddia ediliyordu.

İsrail Ordusu beyaz bayrak taşıyan 3 İsrailli rehineyi öldürdüğünü kabul etti

15 Aralık 2023 tarihinde İsrail ordusu tarafından yapılan bir açıklamada, Gazze'deki Şucaiyye bölgesinde üç İsrailli rehinenin yanlışlıkla öldürüldüğü kabul edilmişti. İsrail askerleri, Gazze'deki bir binadan belden yukarısı çıplak vaziyette, beyaz bir bayrak sallayarak çıkan rehineleri vurmuştu. Öldürülen kişilerin 28 yaşındaki Yotam Haim, 24 yaşındaki Samer Talalka ve 26 yaşındaki Alon Shamriz olduğu açıklanmıştı.

Gazze'deki insani kriz derinleşiyor

Sözcü Miller, Gazze'deki insani durumun kritik bir seviyeye ulaştığını ve özellikle kuzey Gazze'de durumun "inanılmaz derecede endişe verici" olduğunu belirtti. Miller, Gazze'deki krizle ilgili ABD'nin İsrail ile sürekli temas halinde olduğunu ve insani yardımların ulaşımının hızlandırılması gerektiğini vurguladı. 

"İsrail hükümetine, uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde hareket etme ve yiyecek, su gibi temel insani yardımların Gazze'ye ulaştırılmasına izin verme zorunluluğu olduğunu net bir şekilde ilettik" diyen Miller, bu konuda İsrail'in yükümlülüklerine uymasını beklediklerini ifade etti.

ABD'nin, Gazze'deki sivillere yönelik insani yardımların artırılması ve bölgedeki insani krizin hafifletilmesi için çabalarını sürdüreceği belirtilirken, uluslararası topluma da Gazze'deki trajik duruma karşı daha fazla duyarlılık gösterme çağrısında bulunuldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa